Grönsaksbomb

Det är nog många som varit med om det – att tämligen oförberedda ha tagit en tugga på en stark chili. Och i förskräckelsen över styrkan svalt chilibiten. Det finns chili i olika styrkor, men för min egen del behöver de inte vara särskilt starka förrän svetten ska bryta ut, andhämtningen bli snabbare och längtan efter ett svalkande glas vatten näst intill övermäktig.

Nu läser jag i tidningen att den indiska polisen, som sedan en tid tillbaka experimenterat med chili som vapen, kommit en bit på vägen att skapa chiligranater. Den sort som används heter bhut jolokia och korades för fem år sedan till världens starkaste chili.

En forskare har lyckats skilja ut ämnet som ger chilin styrkan och det är det ämnet som sedan ska bakas in i granater av något slag. Om en sådan sprängs ska folk kunna bli medvetslösa, hävdas det och i bästa fall kan man dosera mängden av det verksamma ämnet så att man kan bestämma hur länge folk ska vara medvetslösa.

Chiligranater har redan använts, men befunnits vara sämre än vanlig tårgas. Dock – utvecklingen (som i all vapenindustri) går framåt och snart blir väl chiligranater riktigt verksamma. Utan att döda och utan att bestående men uppstår.

Av detta drar jag slutsatsen att denna vapenutveckling är mer smakfull än den som den traditionella vapenindustrin ägnar sig åt. Och chiligranater till trots – jag väntar ivrigt på ett granatäpple som lever upp till sitt namn…

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Grönsaksbomb

  1. Moa skriver:

    Ha ha. Ja, nu var du vitsig.

Kommentarsfältet är stängt.