Angelägna uppgifter

Jag vet på rak arm två saker som regeringen genom två av sina mindre partier bör se till att ändra så fort det bara går. Det ena brådskar mer än det andra.

Det första jag tänker på Socialstyrelsens så kallade promemoria som säger att legitimerade läkare och sjuksköterskor ska ses som yrkesutövande även på sin fritid (hd.se). Den tolkningen får bland annat till konsekvens att Röda Korset måste säga upp ungefär en fjärdedel av sina frivilliga i sina första hjälpen-grupper. I dem finns läkare och/eller sköterskor som på sin fritid ställer upp för att kunna hjälpa till vid olika typer av arrangemang.

Det får de inte göra i fortsättningen. Ja, en sköterska eller en läkare som plåstrar om en grannes unge, så måste den sköterskan eller läkaren se till att journalföra insatsen.

Förlåt mig – men det här rigida tänkandet är alldeles uppåt väggarna tokigt. I tidningen som jag länkat till förklarar socialminister Göran Hägglund att han ska se över bestämmelserna. Också han tycker att Socialstyrelsens tolkning är orimlig. Den översynen tycker jag borde få hög prioritet – annars finns det inte några legitimerade sjukvårdare i form av sköterskor och läkare i första hjälpen-grupperna längre.

Det andra som bör göras blir det väl Centern som får ägna sig åt. I en debattartikel i Aftonbladet i dag presenterar Anders W Jonsson, förste vice ordförande i partiet, ett förslag som absolut ska genomföras. Centern vill nämligen att den parlamentariska utredningen om riksdagsledamöternas villkor, som pågår just nu, ska landa i att riksdagsledamöter och statsråd ska kunna få ersättning under maximalt två år efter avslutat uppdrag. Samtidigt vill han lyfta en diskussion om generaldirektörernas ersättningar.

På den senare punkten har han blivit bönhörd. Redan i kvällens SVT Rapport togs det faktum upp att inte mindre än sju avsatta generaldirektörer (även den ännu inte formellt avsatta Christina Lugnet finns då med) sitter med duktiga löner under hela sin återstående förordningstid på regeringskansliet och ”rullar tummarna”.

Det är ytterligt provocerande gentemot den breda allmänheten att politiker och höga tjänstemän i stat och kommuner tillåter sig sådana förmåner. Dessa grupper har blivit – eller gjort sig till – ett eget frälse. Genom detta visas om inte annat bara hur otroligt kraftigt som de har distanserat sig från verkligheten som råder för de allra flesta andra.

Att en förändring av villkoren för dessa är nödvändigt är helt klart. Och det skulle nog inte skada om reglerna skärptes än mer än vad Anders W Jonsson vill.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.