Elin vidare och Syrien

Det var fantastiskt roligt att Elin Johansson från Skellefteå och klubben Soo Shim vann sin första match i taekwondo i OS. Elin mötte Seham Elsawalhy från Egypten som är rankad etta i världen i Elins viktklass. Om drygt en halvtimme väntar kvartsfinal mot australiskan Carmen Marton som Elin både har förlorat och vunnit mot tidigare. Den senaste matchen mellan dem slutade med seger för Elin som därmed bör ha ett visst litet – mentalt – övertag. Det är bara att hålla tummarna för Elin.

Jag såg i Norran att hennes bästa kompis Sandra Fält är med i London. Sandra har tydligen fått ”permis” från träning och eventuellt match på söndag eftersom hon tillhör Sunnanås trupp i norra damettan i fotboll. Men när Sandra kommer hem, blir det säkert mycket för henne att berätta om – inte alla i laget har varit så nära OS som Sandra är just nu.

– – –

Alldeles nyss satte sig EU:s ambassadörer i ett möte i Bryssel (dn.se) för att dryfta hur de, det vill säga EU, ska reagera på Vitrysslands beslut att först kasta ut den svenske ambassadören Stefan Eriksson och därefter upphäva den diplomatiska statusen för övrig personal på den svenska ambassaden.

Förmodligen och förhoppningsvis kommer man fram till att alla EU-medlemmar tar hem sina ambassadörer från Vitryssland och Minsk. Och att de den här gången låter ambassadörerna vara på hemmaplan under en längre tid. EU har ju tillgripit den här åtgärden tidigare mot Vitryssland, men då bara under kortare tid. Snart återgick allt till det normala i förbindelserna mellan EU och Vitryssland.

Den här gången är det emellertid hög tid, tycker jag, att sätta ned foten på ett sätt som gör att Vitrysslands president och diktator Aleksandr Lukasjenko förstår att det är allvar. Han ogillar i allra högsta grad, som jag varit inne på tidigare, det svenska demokratiprojektet i landet och bryr sig inte om mänskliga rättigheter.

Någonstans borde Lukasjenko också ta in – kan man tycka – vad som har hänt med diktatorskollegerna i Tunisien, Libyen och Egypten och det som håller på att hända med diktatorn i Syrien, Bashar al-Assad.

Fortfarande är situationen i det senare landet förtvivlad för oppositionen. Mer än 150000 människor (dn.se) har flytt till grannländerna Turkiet, Jordanien, Irak och Libanon. Även andra länder har fått ta emot grupper av flyktingar från Syrien. Inne i landet råder brist på mat, vatten och mediciner.

I torsdags meddelade Fria syriska armén att den drog sig undan från den hårt utsatta stadsdelen Salaheddine i landets näst största stad Aleppo. Stadsdelen är omringad av stridsvagnar och har beskjutits hårt från både jaktplan och helikoptrar. Fria syriska armén har dock meddelat att den kommer att svara med en offensiv för att ta tillbaka delar av stadsdelen.

Att striderna är så hårda i Aleppo kan förklaras med att staden är landets ekonomiska centrum och i den bemärkelsen viktigare än huvudstaden Damaskus. Det är av avgörande betydelse för oppositionen att staden kan tas och hållas samtidigt som regimen känner att det är livsviktigt att hålla den. Men även om den i ett kortare perspektiv kan hållas så kommer regimen al-Assad att falla. Förr eller senare – ju fortare desto bättre.

I dag meddelades att Storbritannien skänker satellittelefoner, radioutrustning och mediciner till soldaterna i den Fria syriska armén för att på detta sätt kunna stärka kampen som de för mot diktatorn som inte en sekund drar sig för att mörda sin egen befolkning och bomba sönder landet. Och det bara för att själv få sitta kvar och styra.

Det kan inte rymmas mycket logiskt tänkande hos den ändå högt utbildade presidenten och diktatorn. Skolad ögonläkare som han är borde han ha kunskap nog att öppna ögonen för att se vad han och hans gelikar ställer till med.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Elin vidare och Syrien

  1. Tom Alberts skriver:

    Jag följer dina bloggar. Får du tid att läsa några böcker om allt det du skriver om? I så fall, vad pioriterar du?

    • olatheander skriver:

      Vad kul att du följer med i bloggen. Tyvärr läser jag inte så mycket böcker som jag kanske borde. Under min yrkesaktiva tid läste jag mycket, men då det som direkt hade med jobbet att göra. Det blev en hel del utredningar och annan ”litteratur” av det slaget. Nu för tiden försöker jag mest koppla av med skönlitteratur när jag inte konsumerar tidningar och nyheter.

Kommentarsfältet är stängt.