Kritiserad dum dom

Två års fängelse blev det för de tre kvinnorna i punkbandet Pussy Riot som för fem månader sedan framförde en regerings- och Putinkritisk aktion i Frälsarkatedralen i Moskva (dn.se). De tre – Nadezjda Tolokonnikova, Maria Aljochina och Jekaterina Samutsevitj – dömdes för huliganism som motiverats av religiöst hat.

Det finns all anledning att starkt kritisera domen, även om den blev mildare än vad åklagaren önskat. Denne ville att kvinnorna skulle dömas till tre år (maxstraffet för huliganism är sju års fängelse). Det blir nästan skrattretande att se krumbukterna från Putinmakten. På besök i London under OS pressades Putin att säga något om den internationellt sett mycket uppmärksammade aktionen och rättegången. Han sade då att han hoppades att straffet inte skulle bli alltför strängt.

På alla sätt har Putinregimen försökt att ”spela bort” det faktum att Pussy Riot faktiskt kritiserade regimen och president Vladimir Putin. I dag förnekade domaren (!) när domen avkunnades att kvinnorna kritiserat regimen; en kritik som kvinnorna själva i intervjuer har vidhållit.

Redan i dag blev det demonstrationer av olika slag utanför domstolen och flera personer greps, bland andra den tidigare världsmästaren i schack och kände oppositionspolitikern Garri Kasparov. Kritik mot domen kommer garanterat från många olika håll i världen och effekten kommer att bli precis tvärtom mot den som regimen önskat sig. Med den hårda domen vill regimen statuera exempel och hoppas naturligtvis att ingen ska våga sig på att i sådana här former än en gång kritisera makten.

Vad Moskva nog inte räknat med är att medlemmarna i Pussy Riot nått kändisstatus över hela världen och att allt vad gruppen och dess medlemmar gör i fortsättningen – eller utsätts för – kommer att få internationell uppmärksamhet.

Än en gång visar det sig att de slag som en totalitär regim riktar mot kritikerna slår tillbaka mot dem som utdelar slagen.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.