Reinfeldt, Sydafrika och Sunnanå

Det stör mig faktiskt litet att jag fortfarande inte har hunnit läsa dagens tidningar riktigt. Det som lockar mig till en del är debattartikeln som Moderaternas ledare, tillika statsministern, Fredrik Reinfeldt har skrivit. Den publicerades förstås i Dagens Nyheter i dag därför att Reinfeldt skulle hålla sitt sommartal i Gustavsberg just i dag (dn.se).

Eftersom han är den han är och har den position han har, är det förstås ett viktigt tal. Sänkt bolagsskatt blir det nästa år efter vad alla förstår då tre partiledare sagt så. Och så blir det infrastruktursatsningar och utbildningssatsningar. Exakt hur stora de blir återstår att se när budgeten presenteras – eller rättare, uppgifter kommer att ”läcka” redan innan i form av ”debattartiklar” och presskonferenser; alla partiledare ska väl få sin stund i rampljuset.

I morgon bitti lär det bli mer tid att utröna vad han har sagt. Jo, en sak till är klar. Av rubriken på debattartikeln i DN att döma så blir det tydligen en allianssamling hemma hos Annie Lööf. Han inbjöd ju sina partiledarkolleger till ett sådant möte under Almedalsveckan, men hade mötts – tills i dag – av kompakt tystnad. Kanske känner Reinfeldt att han måste ge henne lite cred och stöd efter den senaste veckan när hon fått en hel del kritik.

Undrar förresten vem som betalar ett sådant litet kalas hemma hos Lööf? Om det blir näringslivsdepartementet eller Centern som betalar det. Eller rent av hon själv privat? Eller om alla betalar för sig? Ja, det är förstås bara en fundering med tanke på det som varit.

– – –

På Aljazeera, CNN och BBC har de rullat bilderna på när den sydafrikanska polisen öppnar automateld mot de strejkande gruvarbetarna vid Lonmingruvan i Marikana. Det är läskiga bilder som visar ett övervåld som dödade 34 och sårade 78 personer. Poliserna tycks ha drabbats av en masspsykos. Tragiskt så det förslår och ett våld som inte setts sedan Sydafrika blev av med apartheidsystemet. Självklart kommer händelsen att utredas noga och förmodligen blir det ett och annat polisbefäl som kommer att förlora sina jobb. Märkligt vore annat.

– – –

Några goda timmar i eftermiddags tillbringade jag på Norrvalla där jag fick se ett nytänt, positivt Sunnanå slå gästande Västerås i norra damettan. Segern skrevs till 4–0 men kunde ha varit mycket större. Segersiffrorna gladde förstås, men än mer inställningen, glädjen och viljan att verkligen göra sitt bästa. Den attityden, som saknats under viktiga delar av serien hittills (trots framgångarna som innebär att Sunnanå är ett av de två topplagen), var mer glädjande att se än själva vinsten. Om man nu kan uttrycka sig så.

 

När Erika Nilsson Waara gjorde första målet efter bara sju minuters spel blev alla så glada, så glada. Och den glädjen höll i sig hela matchen. Med sitt mål gick förresten Erika upp i topp i seriens skytteliga. 14 mål har hon hittills gjort under säsongen.

Om detta har jag bloggat på sskbloggen. Där ska jag också lägga ut litet om Fairplay-tjejerna litet senare. Det är de unga spelarna som håller de ”stora” spelarna i handen och följer med dem ut på planen inför presentationen. I dag var det Sunnanås flickor -05 som gjorde det.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Reinfeldt, Sydafrika och Sunnanå

  1. 2000aldrig skriver:

    Den som sover syndar inte

    http://bit.ly/NefvLH

Kommentarsfältet är stängt.