Kvinnofientligt

Kvinnor runt om i världen har en lång fortsatt kamp framför sig innan deras rättigheter i alla delar av samhället och i alla länder är tillgodosedda. Jag lär aldrig hinna uppleva det och jag tror inte heller att dottern får göra det.

För överallt och alltid finns det krafter som av olika skäl arbetar emot kvinnor och som på olika sätt hela tiden försöker trycka tillbaka dem. Det är inte alls acceptabelt enligt min åsikt, men å andra sidan kan jag och andra inte göra särskilt mycket åt det. Annat än att med ord i bloggar och artiklar påtala och kritisera det som sker.

Regimen i Iran har exempelvis nyligen sett till att 36 universitet i landet stängs för kvinnliga studenter (dn.se). 77 kurser och utbildningar kommer i fortsättningen att bara erbjudas män. Det är förskräckligt. Men regimen fruktar väl kvinnorna eftersom de inte bara utgör en majoritet av de studerande (enligt Unesco har Iran den högsta andelen kvinnliga studenter i förhållande till män) då 65 procent kvinnor är inskrivna vid universiteten, utan även uppvisar betydligt bättre studieresultat än männen.

Det ska bli intressant att se hur detta påbud från regimen tas emot av framför allt de kvinnliga studenterna, men också av befolkningen i övrigt. Till och med iranska parlamentariker har protesterat. I Iran jäser det ordentligt under ytan. Landet är hårt pressat av sanktioner och de protester som blodigt slogs ned för tre år sedan växer i styrka underifrån.

Om och när de blossar upp igen kan man bara frukta vad som händer mot bakgrund av Irans helhjärtade stöd till mördarregimen i Syrien. Vid någon tidpunkt kommer droppen att rinna över bägaren och den unga välutbildade generationen kommer inte att ta vad som helst, den repressiva politiken till trots. Kanske förbudet mot kvinnliga studenter på 36 universitet blir den droppen.

Kvinnorna i USA har all anledning att på alla sätt värja sig mot en republikansk valseger i presidentvalet i höst. Nästa veckan börjar det republikanska partiet sitt konvent och då ska ett nytt partiprogram antas.

En av de ytterst kontroversiella frågor som ska tas upp där är, liksom vid konventen 2004 och 2008, ett förslag om ett totalförbud i grundlagen mot aborter (dn.se). Att förslaget har funnits med tidigare, men inte fått någon uppmärksamhet, gör det inte mindre kontroversiellt och förödande för många kvinnor.

Den som fört upp frågan i ljuset är kongressmannen Todd Akin som kandiderar till att bli senator i Missouri. I helgen kom han med det fullständigt korkade påståendet att kvinnor har ett biologiskt försvar som förhindrar graviditet vid våldtäkt. Därmed skulle, menar han, det inte behöva göras några undantag i lagstiftningen.

Den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney vill nämligen ha undantag i en strikt abortlagstiftning för kvinnor som blivit våldtagna, utsatts för incest eller vars liv hotas av graviditeten. Den linjen har han också fått sin vicepresidentkandidat Paul Ryan att acceptera, trots att denne tidigare förespråkat ett totalförbud för aborter.

Med rätta kommer kvinnor runt om i USA att stötas bort av den kvinnofientliga politik som republikanerna vill föra. För det anses vara – och är – kvinnofientligt att förvägra kvinnor rätten till abort.

För egen del hoppas jag att allt fler väljare förkastar republikanernas politik och i stället lägger sina röster på Barack Obama som president och demokratiska kandidater till de platser i senaten och kongressen som tillsättas.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.