Sahlin siktar på nytt jobb

Jag ser i Aftonbladet att Mona Sahlin fortsätter sin jakt på ett internationellt toppjobb. Just nu befinner hon sig i Sydafrika där Socialistinternationalen håller sin kongress i Kapstaden. Kongressen inleds på torsdag och sedan fyra år tillbaka är Mona Sahlin styrelseledamot i organisationen. Nu utmanar hon den sittande generalsekreteraren Luis Ayala från Chile. Han har bossat för organisationen i 23 år.

Jag är inte socialist, men utifrån en allmän utgångspunkt kan man tycka att Socialistinternationalen nog borde kunna låta tala om sig mer. Politiken i väldigt många länder drar alltmer åt höger och det skulle behövas en motkraft till detta för att åtminstone jämna ut debatten. Av detta har inget märkts (i alla fall har jag inte noterat någon aktivitet i den riktningen från denna globala organisation).

Det i sin tur, tycker jag, tyder på att organisationen mer tycks finnas till för dem som sitter i dess ledning och topp och som får sitt levebröd från den. Det är ju alls inte olikt de ledare som finns i socialistiskt styrda länder; ledare som sitter länge och alldeles för länge och hela tiden speglar sig i sin egen förträfflighet.

När generalsekreteraren suttit på sin post i 23 år har det naturligtvis skapats en kultur runt honom. En kultur som han har skapat, får man väl rätteligen säga. Och utan att känna organisationen särskilt väl kan jag tro att det ligger mycket i Mona Sahlins kritik som utmynnar i att organisationen stagnerat och är ”gubbig”.

Det är bra att Sahlin utmanar makten genom att ställa upp som kandidat till generalsekreteraren. Om det är så att hon väljs så får hon uppdraget på fyra år och då har hon vad hon gör – som man brukar säga. Att bryta upp rådande mönster och praxis och att gå in och stuva om i en organisation som under lång tid inte förändrats nämnvärt är ett tufft arbete. Och alla, inklusive Mona Sahlin själv, kan nog utgå från att hon inte blir särskilt populär i vissa kretsar. Nämligen de kretsar som skapats av Luis Ayala och som gjort sig beroende av honom.

Det är bara att önska Mona Sahlin lycka till – först i valet på torsdag och sedan med arbetet (om hon blir vald). Skulle så bli fallet har hon säkert en del att tillföra. En hel del färska erfarenheter av hur det är att gå in och organisera om en organisation har hon ju när hon som ordförande för Socialdemokraterna försökte sig på det konststycket. Att gå bet på den uppgiften lärde henne mycket som kan få användning av i Socialistinternationalen.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sahlin siktar på nytt jobb

  1. Lillith skriver:

    Jag har lite svårt att förstå dina åsikter gällande Mona Sahlin. Mona Sahlin bör väl inte få något nytt jobb. Det finns massor av människor i Mona Sahlins ålder och yngre som inte skulle kunna få något arbete alls, just för sin ålder. Och har man därtill Mona Sahlins rykte som de flesta känner till, så förstår jag ännu mindre. En vanlig människa, som sagt i hennes ålder, och med hennes rykte skulle vara totalt ute. Men i en orättvis och korrumperad värld som den här, så är det Mona Sahliner och Annie Löövar som kommer framåt och roffar åt sig. Hoppas verkligen inte en sådan fräck människa får något arbete överhuvud taget.

  2. Lars-Erick F skriver:

    OK, i svensk politik har nog inte Mona ngt mera att göra. Men håller med om att hon inte är helt förbrukad än utan skulle kunna göra ngt nyttigt i socialistinternationalen. Den verkar ju minst sagt slö, behöver uppryckning. Även om icke heller jag är sosse så behövs det levande alternativ i politiken. För demokratins skull.
    Lillith. Att det finns både äldre och yngre som inte har jobb är en helt annan sak. Något som Sahlin kanske borde fokusera på i en eventuell ny roll i Socialistinternationalen. Det vore ju dessutom synd om hon skulle sitta och leva på diverse pensioner och inget göra. Bättre hon arbetar.

Kommentarer är stängda.