Isaac och blod

Det är alltid litet intressant att följa med vad som händer vädermässigt. Det intresset har jag haft latent alltsedan den tiden jag hade flygcertifikat. Över åren har vädersituationerna tenderat att bli allt mer extrema. I höst är det många tyfoner som svept in mot Kina och andra länder i Asien.

Och just nu är det orkanen Isaac som får stor uppmärksamhet. Inte minst därför att den nu kommit in över land och – precis som för sju år sedan (nästan på dagen) – hotar New Orleans. Visserligen är inte Isaac alls så aggressiv som Katrina var, men enligt medierna just nu tränger vatten in över nybyggda skyddsvallar (dn.se). Konsekvenserna för staden och dess invånare lär dock inte alls bli som 2005; investeringarna runt tio miljarder dollar i bättre skydd kommer nog att visa sig att vara väl spenderade slantar.

 

Själv har jag varit in på flightradar24.com och kollat. Som synes gör trafikflyget ordentliga svängar runt orkanen. Det kan man förstå. För normala flygpassagerare skulle det vara en fasa om planet drog in i en orkan. Mer turbulent resa får man nog leta efter.

Men det kan ju förtjäna att påminnas om att det faktiskt finns flygplansbesättningar som berått mod gör sådana flygningar. Ständigt pågår vetenskapliga och meteorologiska mätningar av orkaner och den kraft de utvecklar. Flygarna drar in i ovädret, passerar ögat och så ut igen under tiden som instrument i planet och även instrument som släpps ut mäter alla möjliga och omöjliga faktorer. I ett sådant plan med denna uppgift skulle jag då aldrig vilja göra en resa – mitt flygintresse till trots.

– – –

I dag har jag passat på att göra en välgärning – lämna blod. Det känns gott och det är alltid lika trevlig att gå ner till blodcentralen på Skellefteå lasarett och bli tappad på decilitrarna. Varje gång jag går därifrån ser jag fram mot nästa gång, vilket bör inträffa i slutet av november.

 

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.