Möten och initiativ

Det var ett tag sedan jag begav mig ut på en litet mäktigare promenad än att ta lite olika vägar ner mot centrum eller från detsamma. Men det gjorde jag i dag och det var jätteskönt. Under tiden som jag gick kändes det som om någorlunda värme kom tillbaka och det var nästan som en god sommardag, vilket gjorde promenaden än mer njutbar.

På vägen träffade jag också på flera bekanta. Mona Stenberg, en vän på Facebook, mötte jag för första gången. Hon var på väg till kyrkan för att lyssna på en konsert och när hon så lämpligt kom i min väg fick hon också hjälpa mig att pilla bort en fluga som flugit rakt in i ögat. Och som jag inte fick bort själv eftersom jag inte riktigt visste var den var.

Eva Carlsson som jobbar på LRF mötte jag också. Vi språkades vid en stund om bland annat Norrbotniabanan och om den pågående Matfestivalen, som jag ännu inte har besökt. Inte under något av åren. Och på Lasarettsvägen kom Andreas Löwenhöök cyklande. Han stannade artigt och så pratade vi också en god stund. Om Norrbotniabanan, förstås. Men också om det politiska uppdraget, landstingets ekonomiska problem och hans förslag som han lanserat i dag – önskemålet om att det byggs en Saluhall i stan. Det senare tycker jag skulle vara kul, men jag kan nog innerst inne, när jag fått fundera en stund, tvivla på att underlaget är det rätta här i Skellefteå.

Min känsla är att Skellefteborna gärna håller i sina pengar och inte så gärna spenderar dem på extremt goda och lokala råvaror. Men där kan jag förstås ha fel – som jag naturligtvis kan ha i många andra antaganden.

– – –

Norran hade i dag en artikel om att tidningen, eller snarare företaget, ska stå som huvudarrangör av en konferens i höst som ska lyfta fram norrländska utvecklingsfrågor.

Det tycker jag är alldeles utmärkt initiativ av tidningen. Och det tycker jag eftersom det i grunden är min idé. Under min anställning ivrade jag för att tidningen två gånger per år skulle ta täten i opinionsbildningen i länet genom att ordna konferenser och/eller seminarier om aktuella frågeställningar som gärna skulle få ha regional anknytning.

Efter en hel del arbete lyckades jag tillsammans med Medlefors folkhögskola ordna en seminariedag om den då aktuella debatten om islamofobi. Vi engagerade islamologen och professorn Jan Hjärpe samt imamen Abd al Haqq Kielan som föreläsare. Många kom och lyssnade och diskuterade. Piteå-Tidningen var med under hela dagen och bevakade tillställningen.

Men i Norran – inte en rad…

Jag gissar att det kommer att skrivas mer nu när tidigare statsministern Göran Persson kommer på plats. I alla händelser är det alldeles utmärkt att tidningen tar tag i konferens- och seminarieformen igen som ett led i att stimulera debatten och vidga frågeställningarna. Förhoppningsvis kommer man också att hålla i det som nu påbörjas så att det faktiskt återkommer.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.