Läge för ny förening

I förmiddags när jag stod i tvättstugan och strök fick jag en idé. Sådana får jag ofta, men det är långt ifrån alltid som jag gör något av dem. Eller att det blir något av dem. Jag tycker att det saknas en förening eller organisation här i landet.

Att jag kom in på det tankespåret är egentligen inte så konstigt, tycker jag. I natt, svensk tid, höll Mitt Romney sitt tal på det republikanska konventet i Tampa, Florida (dn.se). Jag ska inte gå in på vad han sa – det kan jag alltid återkomma till när presidentvalrörelsen blir litet ”hetare” – utan fokuserar mer på hans ålder.

Mitt Romney och jag är jämngamla. Vi är båda födda 1947. Han är nu det republikanska partiets presidentkandidat och därmed en kandidat till att leda en stormakt i fyra år. Jag har inte hört en enda röst om att han är för gammal för ett sådant ämbete. Över huvud taget har jag i många andra aldrig hört något om att någon är vare sig för ung eller för gammal för ett jobb eller ett förtroendeuppdrag.

Det hörs däremot väldigt ofta här hemma i Sverige. Av någon anledning har vi utvecklat en åldersnoja som i sin förlängning är destruktiv för landet. Antingen är någon alldeles för ung och oerfaren eller också är det någon som är för gammal och förbrukad. I arbetslivet märks det tydligt; kommer man över 50-55 år så är det för de allra flesta totalt kört att söka nytt jobb eller att hoppas på att få ett jobb.

Nåväl, under alla mina år har jag sett politiker komma och gå. Det som jag klart har märkt är att de, efter sin aktiva karriär, bättre och lättare kan ta ut svängarna än när de är i hetluften och hårt bundna till vad respektive parti säger och tycker. De äldre, tidigare, politikerna blir helt enkelt friare i tanken och kan, med sin erfarenhet, tillåta sig att sakligt diskutera alla frågor. Det som de kommer fram till ligger inte alltid i partifåran.

Så mot den bakgrunden skulle det vara en kul och högst intressant med en förening/organisation som kanske kanske kan kallas Postpolitisk samling (PS) – eller något åt det hållet. Det skulle väl vara roligt om en sådan organisation, där förstås politiker från alla partier ska kunna finna sin hemvist, fanns för att ge sin intresserade syn på det som är eller blir aktuellt. Den synen blir som ett PS till många förslag som läggs fram av enskilda partier eller av regeringen. Självklart skulle det finnas lokalföreningar, vars huvudsyfte skulle vara att stimulera samhällsdebatten.

Och vet ni vad? Jag är tämligen övertygad om att ett PS-yttrande aldrig skulle grunda sig på tesen att ”allt var bättre förr”…

– – –

Det blev ett sent första inlägg i dag. Tvättstugan är avklarad som ni förstår. Jag har filat på en text och så har jag klarat av egenföretagarens månatliga administration genom att ta vara på det enda papperet som ska in i en pärm samt formulerat en räkning och skickat iväg den. Man kan ju inte säga att jag är överhopad av administration, men jag försöker ändå göra det mesta av varje situation. Fast hur länge som helst kan jag inte dra ut på det – kanske från tre minuter till tio. Det går ju alltid att krångla till det mesta…

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Läge för ny förening

  1. Moa skriver:

    Starta den föreningen, du då! Du har ju tid! 😀

Kommentarer är stängda.