Två partier måste öka

Kamrat fyra procent – ett vedertaget begrepp som räddat framför allt Vänsterpartiet och Kristdemokraterna genom åren – kan möjligtvis rädda ett parti i ett val, men knappast två. I dag presenterade Dagens Nyheter sin opinionsmätning som gjorts av Ipso. Den visar att Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu är större än partierna i alliansregeringen.

Detta beror nu inte på att Socialdemokraterna har vuxit (partiet minskade sitt stöd med 0,8 procentenhet), utan mer på att Miljöpartiet har gjort det. Sedan den förra mätningen har Miljöpartiet ökat med 2,1 procentenheter samtidigt som Moderaterna, Kristdemokraterna och Centern har tappat. Inom alliansen är det bara – högst förvånande för min del – Folkpartiet som ökat en smula (0,8 procentenhet).

Totalt sett har de rödgröna partierna (S, V, MP) i den här mätningen 49,5 procent av opinionen, medan allianspartierna (M, FP, C, KD) har 43, 6 procent. Sverigedemokraterna ökade dessvärre med 0,8 procentenhet och ligger på 5,8 procent i stöd hos opinionen.

Denna opinionsmätning betyder, som alla andra mätningar, i dagsläget absolut ingenting för hur det kommer att gå i valet om litet knappt två år. Oändligt mycket hinner hända under dessa år, som ordentligt kan stöka om i opinionen. Mot den bakgrunden är inte fruktbart att spekulera om något valresultat redan nu. Det enda som möjligtvis kan sägas  är att valresultatet avgör hur nästa regering kommer att se ut och att det är lika bra att redan nu bereda sig på att nästa regering kan bjuda på överraskande inslag.

De två partier som ligger risigast till är Kristdemokraterna och Centern. Bortsett från en kortare period i slutskedet av Alf Svenssons tid som partiordförande är Kristdemokraterna vana ”lindansare”, som inte hetsar upp sig i onödan mitt under en mandatperiod för att väljarna inte i opinionsmätningar visar partiet särskilt stort förtroende.

Oavsett om partiledningen känner oro eller inte, så har partiet svårt att nå ut till väljarna. Budskapet – utifrån de regeringsposter som partiet har – har alltför lätt att dränkas av de framför allt ekonomiska frågor, som tycks dominera för närvarande. Så borde det inte vara. De sociala, eller ska man säga mänskliga, frågor som Kristdemokraterna har ansvar för, är viktiga för alla medborgare och väljare. På något sätt känns det angeläget att Kristdemokraterna hittar en metod att ”väcka” väljarna för det som i slutändan faktiskt är viktigare än pengar – nämligen vård, omsorg och omtanke.

För Centern är nedgången i opinionen helt säkert mycket frustrerande. För litet drygt ett år sedan valdes Annie Lööf till ny partiordförande och raskt tog hon över företrädarens ministerportfölj. Annie Lööf har nog inte riktigt motsvarat förväntningarna hos medlemmarna. Men det tycks bedrivas ett arbete, i alla fall rent organisatoriskt, för att förbättra grunden till att få ut partiets politik. Återstår att se hur det fungerar.

Många gamla sympatisörer till Centern känner inte längre igen sig i partiet och dess politik. Det är, tror jag, en anledning till att partiet tappat sympatisörer. Att hitta balansen i konststycket att stå kvar i det gamla för att forma det nya är något som Annie Lööf ännu inte klarat av. Men det finns ju fortfarande gott om tid att hitta den balansen. Då kanske det går bättre för Centern också.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.