Ett mycket gott exempel

Det är många som kommer till Sverige från andra länder som har en bra utbildning och som i sina respektive länder har haft mycket kvalificerade jobb. Här i Sverige har väldigt få av dem mycket sällan och först efter lång tid kunnat hitta jobb som matchar deras utbildningar och erfarenheter. De allra flesta har, när de väl får in en fot på arbetsmarknaden, fått hålla till godo med andra jobb; jobb som förvisso inte alls ska föraktas (alla jobb är nödvändiga, enligt min mening, och i den bemärkelsen är inget jobb finare eller bättre än något annat om än det skiljer väldigt mycket i betalningen för det som utförs), men som ligger klart under deras kompetens.

Mot den bakgrunden blir jag glad av att läsa om projektet Utländska akademiker som pågått och pågår i Västra Götaland och Halland. I det projektet får de ett sammanhållet program med en yrkeskomplettering som är strikt inriktad mot den verksamhet som berörs samt till en svenskundervisning som är knuten till yrket. Och så får de referenser från projektledningen som under projektets gång har knutit en lång rad kontakter med olika arbetsplatser.

Och se – svårare än så var det inte. Åtta av tio som ingår i projektet får jobb varifrån de kan utveckla både sina kunskaper och språket och varifrån de sedan kan söka sig till högre positioner. Över 500 personer från andra länder har sedan 2009 på detta sätt fått hjälp att komma in på rätt plats på arbetsmarknaden.

Jag skulle önska att projektet blir landsomfattande. På onsdag ordnas en så kallad utvärderingskonferens som bland andra integrationsminister Erik Ullenhag kommer att vara med på. Må han ta till sig dessa goda erfarenheter och försöka få dem att fungera på ett nationellt plan. Det är många begåvningar som döljer sig bland dem som i dag bakar pizzor, kör taxi eller jobbar som undersköterskor eller städar.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ett mycket gott exempel

 1. Tom Alberts skriver:

  Hej,

  Jag jobbade för FN (ECLA) i Santiago de Chile då militärkuppen kom i september 1973. Sverige tog emot många politiska flyktingar. Själv sade jag upp mig från FN 1974 och fortsatte min forskarutbildning i nationalekonomi och fick då ansvar för att utvärdera många latinamerikanska flyktingars kunnande inom nationalekonomi. Många var skojare, men många var verkligen ekonomer. Men de behövde komplettera sin utbildning. En av dem var Imable, antagen till forskarutbildning och arbetade vid planeringen av MONAP II i Moçambique 1979/80. Vi skrev en arg artikel i DN då Milton Friedamn fick Nobelpriset i ekonomi.
  Mitt ex nr 1 blev sambo med en chilensk tandläkare innan miltitärkuppen. Det tog honom nästan två år att få jobb som tandläkare i Sverige. Han pensionerades för ca 2 år sedan. Han och några andra lyckades mycket väl att bli integrerade i Sverige.

  Folk med juristutbildning var hopplösa fall och många av dem fick jobb som städare.

  Efter vågen av politiska och oftast högutbildare flyktingar fick vi ta emot så kallade ekonomiska flyktingar. Och med dem kom kriminella gäng.

  Vår invandrarpolitik är urdålig och bygger på en föråldrad kristen etik. Läs t.ex. boken ”En gudlös etik” av Birgitta Forsman.

Kommentarer är stängda.