Berättigad vrede i Kairo

Tiotusentals människor samlades i dag på Tahrirtorget i Kairo. Stämningen och folkmassan påminner starkt om det som hände för snart två år sedan när folkets protester fick den dåvarande diktatorn och presidenten Hosni Mubarak att avgå. Nu samlas folket för att protestera mot den nye presidenten, Muhammed Mursi, som i slutet av förra veckan genom ett dekret ställde sig över allt och alla. I ett nafs utnämnde han sig till ny diktator och faktiskt en värre diktator än Mubarak. Mursi, som är Muslimska brödraskapets man, skulle kunna leda in Egypten på vägen mot en religiös diktatur liknande den som råder i Iran – må vara från en annan religiös utgångspunkt, men lika illa i praktiken.

Nu tror jag inte att det blir så. Det egyptiska folket kommer inte att acceptera att president Mursi beter sig så som han har gjort. Antingen ska han bort eller också ska han upphäva dekretet och göra en så kallade pudel (fast det heter garanterat något annat i den muslimska världen eftersom hundar anses orena) samt aldrig mer försöka sig på det han nu gjort.

Den stora skillnaden nu från situationen för två år sedan är, som jag kan se det så här i protesternas linda, att presidentens supportrar (Muslimska brödraskapet) demonstrerar sitt stöd för presidenten. På Mubaraks tid och under revolutionen var det enbart utkallade polisstyrkor som ”demonstrerade” sitt stöd genom hårdhänt och dödligt våld mot demonstranterna. Förhoppningsvis slipper vi sådana scener den här gången.

Om ett par veckor är vi där och det är väl bara att avvakta för att se hur situationen utvecklar sig till dess. Oavsett hur det går ska det – som alltid – bli intressant att åka dit. På ett sätt skulle det också vara bra om det lugnar ner sig, åtminstone tillfälligt, runt Tahrirtorget eftersom jag planerar att bjuda våra egyptiska vänner på den svenska restaurangen som ligger där. Jag tror att de skulle må bra av och uppskatta kokt potatis, köttbullar, brunsås och lingonsylt eller någon annan variant av traditionell svensk husmanskost. Jag hoppas och vill tro att ett sådant besök skulle bli lika uppskattat av dem som det är för mig att ta en tur på Nilen och käka härlig egyptisk mat.

Men då kanske jag hoppas på för mycket…

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.