Väl talat om kärnkraft

Tyvärr måste jag nedprioritera mitt skrivande på bloggen under en tid. Det är så mycket annat som måste fixas och som för tillfället inte bara känns utan även är viktigare. Åtaganden som bara ska effektueras.

Bortsett från det har jag ändå hunnit med att ta en tur ner på stan. Bland annat var jag in på Expert (när ska den affären byta namn?) för att kolla det här med objektivet. Jodå, vänlige Olle konstaterade efter att ha försökt fixa till felet att något hade inträffat med motorn i objektivet (jag visste inte att det satt en motor där) och att det inte var något att göra annat än att köpa ett nytt objektiv.

Nu kollar jag vad som finns på marknaden och vad jag kan ha råd med. Jag behöver verkligen det och helst ska jag förstås ha objektivet i min hand innan vi drar till Egypten. Det är inte så där väldigt mycket tid att vinka på. Vi får se hur det går.

– – –

I dagens tidning blev jag glad när jag läste debattartikeln som skrivits av professorn i tillämpad kärnfysik, Stephan Pomp. Han förordar, trots att säkerheten för kärnkraften inte är maximal, fortsatt kärnkraft och han gör det utifrån ett miljöperspektiv. Koldioxidutsläppen ökar dramatiskt och kommer att öka än mer när Tyskland ersätter sin kärnkraft med kolkraftverk och det innebär att den globala uppvärmningen ökar på ett sätt som kommer att radikalt förändra livsbetingelserna för en stor del av jordens befolkning. För att inte tala om vad som händer med alla andra djur; många arter kommer att dö ut.

Jag har i flera decennier hävdat detsamma – att kärnkraften är den i dag bästa energikällan för att klara miljökraven. Som sagt, säkerheten måste alltid förbättras i takt med att problem blir kända, uranbrytningen kan medföra vissa problem (dock inte större än annan gruvindustri ger upphov till) och slutförvaringen måste börja komma igång enligt den i dag bäst kända tekniken (som ju är bättre än ingen slutförvaring alls).

Stephan Pomp kritiserar med rätta miljörörelsen som applåderar Tysklands beslut att skippa kärnkraften samtidigt som denna rörelse intensivt och hårt blundar med båda ögonen för vad det beslutet kommer att få för konsekvenser. Det är faktiskt hög tid att miljörörelsen i stort sätter sig ner och utvärderar konsekvenserna av olika energiformer och väger dem mot varandra i stället för att säga nej till allting utom vatten-, vind-, våg- och solkraft, som inte alls täcker vare sig dagens eller morgondagens energibehov.

– – –

Jag har också uppdaterat sskbloggen om Sunnanås senaste nyförvärv – Hanna Glas från Sundsvall. Snart kommer jag också att lägga ut ett snack som jag har haft med Carina Holmberg.

När det är gjort återgår jag än en gång till det som jag bara måste göra. Fast det andra har ju förstås också varit nödvändigt…

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Väl talat om kärnkraft

  1. Tom Alberts skriver:

    Vilken idiotisk idé att slutförvara kärnkraftsavfallet. Den teknologisk utvecklingen kommer säkert att leda till att även den energin kan utnyttjas.

  2. mona stenberg skriver:

    Ändrade mig när jag undervisade i miljö på AMU. Med så mycket svavel och dioxin i luften som dödar gamla och svaga hela tiden fast vi inte tänker på det. När avfallet blir farligt är planeten död för länge sedan. Jag är inte någon påhejare av kärnkraft med jag tycker att man har en överdriven skräck för något som kanske våra efterkommande om flera generationer kan utsättas för och planeten är död som vi förstör den med kol och olja. Gillar idén med vågkraft och helst solenergi.

Kommentarer är stängda.