Går runt paragrafer

En arbetsfylld dag väntar. Det är mycket som måste klaras av innan jag far till Umeå i morgon för ett avstämningsmöte och intervjuer.

Dock helt kort – det är väldigt roligt att läsa i Norran i dag att Företagarnas företagsbarometer visar att det är full fart på småföretagen i Västerbottens län. I och för sig låter det nästan för bra för att vara sant att fyra av tio företag tvingas säga nej till jobb därför att de har svårt att få tag på rätt arbetskraft.

Det får mig att tänka på flera saker. Dels på hur ivriga företagen är att faktiskt jaga rätt på den arbetskraft som behövs. Jag kan tänka mig att företagaren har häcken full med allt annat och inte har vare sig tid eller kraft att ägna sig åt att hitta en eller ett par till som ska in i arbetsstyrkan. Det tar tid att rekrytera. Har företagaren gjort det känt för alla att han eller hon söker arbetskraft?

Den senare frågan ställer jag mig utifrån det som sägs att arbetsssökande numera faktiskt är tvingade att söka jobb över hela landet och att de måste ta erbjudna jobb. Om företagarna i Västerbotten inte kan hitta lämplig arbetskraft på nära håll, så inbillar jag mig – rätt eller fel – att det i den växande skaran av arbetslösa här i landet någonstans måste finnas personer som uppfyller västerbottensföretagarnas kravprofiler. I så fall är det ”bara” att ta hit dem.

Eller är det de facto så att de litet strängare bestämmelserna för att få a-kassa inte efterlevs. Jag erinrar mig svagt att det för inte så länge sedan rapporterades att Arbetsförmedlingens anställda ser genom fingrarna med detta. Förmodligen i någon form av välvilja – tjänstemännen tycker väl att det är taskigt att tvinga på någon ett jobb som innebär att han eller hon måste börja vecko- eller kanske till och med månadspendla.

Men denna missriktade välvilja innebär att fler personer stannar kvar i arbetslösheten samtidigt som företagare någonstans i landet går miste om jobb.

På något sätt känns det som om situationen borde kunna lösas så att företagarna i Västerbotten kan ta de jobb som de erbjuds. Det skulle ju alla tjäna på.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.