Isovaaras tur ta timeout?

En person har omkommit, en saknas och två personer har förts till sjukhus för vård i den brand som utbröt i ett flerfamiljshus på Klostergatan i Skellefteå i kväll. Det är naturligtvis hemskt för anhöriga, vänner och bekanta – som alltid när något inträffar som kräver liv. Bränder i flerfamiljsfastigheter och hus inträffar tack och lov inte så ofta, men när så sker är det i regel väldigt våldsamma händelser. Elden äter och förgör snabbt.

Ännu är det naturligtvis alldeles för tidigt att veta vad som orsakade branden. Men rent allmänt är det så att räddningstjänsten regelbundet i samarbete med försäkringsbolagen brukar vädja till folk att vara särskilt uppmärksamma under den här tiden. När det är mörkt tänder vi många ljus och öppna lågor – om så bara på stearinljus – är alltid en fara. Även om det känns litet överdrivet dramatiskt har jag sedan barnsben fått lära mig att inte ens lämna rummet om ett ljus står och brinner. Barndomens jular hemma hos morfar och mormor där levande ljus tändes i granen finns också i minnet.

– – –

Lars Isovaara, riksdagsledamoten för Sverigedemokraterna från Skellefteå, har utmärkt sig på ett negativt sätt. Han har polisanmälts för att ha fällt rasistiska förolämpningar mot en vakt vid riksdagshuset i natt. Det var poliser som var närvarande som gjorde anmälan.

Det känns som att den rasism varpå Sverigedemokraterna byggt sitt parti och sitt budskap inte ligger långt under ytan på de valda riksdagsledamöterna. Isovaara medger att han var berusad, att han ramlat med sin rullstol och fått hjälp av två personer med invandrarliknande utseende att komma upp i rullstolen igen. Detta var precis utanför riksdagshuset. När han satt i rullstolen upptäckte han att ryggsäcken var borta och kände sig rånad. Detta skulle ha skapat en frustration hos honom som gick ut över vakten som har invandrarbakgrund.

Men ganska snabbt har det visat sig att Isovaaras version inte håller. Han hade inte alls blivit rånad. Ryggsäcken som han hävdar att han blev rånad på, hittades av personalen på den restaurang som han besökt. Den hade Lars Isovaara uppenbarligen glömt i fyllan och villan. Så det som han försöker förklara är bara bortförklaringar av en person som avslöjats med att vara kraftigt berusad en tisdagsnatt (hur sköts arbetet dagen efter då, kan man undra) och i fyllan hävt ur sig otidigheter och förolämpningar i enlighet med sin ideologi.

Det ska bli intressant att se hur partiledningen hanterar fallet Isovaara. Blir det så att han också tar time-out från riksdagsarbetet, så försvinner partiets vågmästarroll (som i dag efter två tidigare timeouter bara uppgår till en röst). Så med utgångspunkt från det blir det väl så att partiledaren Åkesson får förmana Isovaara att hålla sig nykter i fortsättningen samt att be honom hålla tyst. Han brukar ju inte säga särskilt mycket – inte ens när han är inbjuden till och deltar i paneldebatter där han är tänkt att försvara och föra ut partiets politik.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.