Frågor efter Isovaaras avgång

Karriären som riksdagspolitiker – ja, som politiker över huvud taget – blev kort och avskedet nesligt. Redan i eftermiddags landade den numera före detta riksdagsledamoten för Sverigedemokraterna Lars Isovaara på flygplatsen i Skellefteå för att fortsätta sitt liv som icke förtroendevald. Månn´ tro om han löser medlemsavgift i partiet nästa år..?

Därmed kan vi lämna honom. Men det finns en del saker som jag ändå vill lufta med anledning av det som hände honom. I en kommentar till Isovaaras begäran om entledigandet som ledamot i riksdagen, sade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson efter presskonferensen att ”hans stora misstag var att vilseleda partiet.” (dn.se)

Jag vill gärna sätta detta i relation till den tidigare ”affären” där riksdagsledamöterna Erik Almqvist och Kent Ekeroth visserligen fick lämna sina uppdrag inom partiet och sina poster som ekonomiskpolitisk respektive rättspolitisk talesman för partiet. De är inte nu i riksdagen utan har tagit timeout – eller vad man ska kalla det för. Men de behåller sina riksdagsplatser. Åkesson var naturligtvis tvungen att agera när Almqvists och Ekeroths agerande blev offentligt genom den film som Ekeroth tagit.

Jag har tidigare hävdat att Åkesson kände till allt. Och att han därmed på ett tidigt stadium varit informerad om det. Förmodligen var han också med i arbetet att dementera händelseförloppet när det först var aktuellt. Åkessons tystnad om sin delaktighet borde innebära att han accepterat sina partikamraters agerande och därmed borde belägga sig själv med timeout.

I fallet Isovaara vidhöll denne uppenbarligen sin version inför partiet – till dess sanningen kom fram. Det var Isovaaras misstag. Hade han erkänt för Åkesson så hade han nog kunnat räkna med hans stöd och en markering liknande den som Almqvist och Ekeroth fick.

Det var det ena. Nu till det andra.

Lars Isovaara var tydligen riktigt ”packad” på tisdagskvällen och natten till onsdagen. Ibland har jag hört historier om riksdagsledamöter som har grava alkoholproblem, vilket skylls på isoleringen i riksdagshuset et cetera. Rent statistiskt är det naturligtvis så att bland de 349 ledamöterna så finns det personer som missbrukar alkohol. Kanske andra droger också.

Ett sådant missbruk känner förstås kollegerna och partierna till. Mina frågor är hur många som missbrukar alkohol i riksdagen och vad partierna gör för att dessa individer ska få hjälp? Eller är det som vanligt – att alla vet, men ingen gör något? Man snackar bakom ryggarna och skakar införstått och uppgivet på huvudena när någon av dessa missbrukare inte dyker upp, uppträder konstigt eller på annat sätt visar sitt beroende.

Ja, det skulle bara vara intressant att veta.

 

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Frågor efter Isovaaras avgång

Kommentarer är stängda.