Ny röst på Norran

En dag väntar som ter sig bli riktigt intressant och fylld av koncentration och samtal. Grunden för mitt projekt är lagd genom flitig inläsning och det som nu väntar är genomgripande intervjuer, som jag antar kommer att bli omfattande och ytterligare informativa. Och så bilkörning förstås under några timmar, men det är ju bara ett sätt att samla tankarna.

I Norran läser jag att tidningen har utsett Sakine Madon till ny politisk redaktör. Henne vet jag ingenting om, men kan bara hoppas att det blir bra. Tidigare var det ju så att ett av de viktigare uppgifterna var att skriva om och kommentera de lokala händelserna; Tobias Ljungvall fick ju sparken och ett av skälen var, efter vad jag förstår, att han inte skrev tillräckligt mycket lokalt.

Det ska bli intressant att se hur Sakine uppfyller det kravet – om det är ett krav. Utifrån det lokala perspektivet låter det litet illavarslande när Sakine i dagens tidning tycks sikta på att göra Norran till en röst på det nationella planet. Det ena behöver emellertid inte försakas för det andra, men det är väldigt viktigt för en lokaltidning som Norran att faktiskt kommentera det som sker på det lokala planet.

Under senare år har det inte varit särskilt mycket bevänt med det – faktiskt. Flera gånger i veckan läggs ledare som skrivits av Stockholmsbaserade Liberala Nyhetsbyrån in i tidningen. LNB skriver ledare som är tänkta att kunna publiceras överallt i landet av byråns abonnenter. Detta har bidragit till att intresset för ledarsidan och tidningens åsikter har minskat – åtminstone efter vad jag har hört.

Vi får tro att Sakine Madon kommer till Norran och Skellefteå för att göra avtryck genom att göra ledarsidan intressantare än vad den är i dag. Och så hoppas vi att hon faktiskt stannar i stan under en längre period. Tyvärr finns det ju en historia på tidningen att unga människor som kommer upp från Stockholm inte blir kvar här så länge. Tobias är det lysande undantaget. Han har valt att bo kvar här, trots att han – som sagt – fick sparken från Norran.

Sakine Madon ska känna sig välkommen till stan och till Norran. Nu är det till stor del upp till henne hur hon ska tas emot av Norrans läsare och av stadens invånare. Att hon kommer att få känna av Skelleftebornas slutenhet är jag helt övertygad om, men det är bara att sätta sig över det.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ny röst på Norran

 1. Lars-Erick F skriver:

  Instämmer i allt. Från FB känner jag Sakine i viss mån, men hon skriver ju rikspolitik. Vilket i sig inte är något fel, men om nu Norran verkligen vill ha lokala kommentarer så blir det knepigt och hon får lägga manken till att följa det lokala politiska spelet.
  Och vill hon vara en självständig, frisinnad/socialliberal röst (vilket jag hoppas) så får hon inte vara för följsam emot vare sig parti eller vissa ägarintressen (vad jag förstått).

 2. mona stenberg skriver:

  Numera är ju Norran ytterst lokal. Varenda förening kommer in med bild. Och eftersom det finns 500 föreningar i Skellefteå så lär det finnas material!!

 3. Sakine Madon skriver:

  Tack Ola för intresset! Som du skriver behöver inte lokalpolitiken trängas undan för att skribenter deltar i den rikstäckande debatten. Återkom gärna med synpunkter längre fram.

  • olatheander skriver:

   Det kommer jag nog med stor sannolikhet att göra. Jag har ju själv under alla år haft ambitionen att ha något lokalt/regionalt på ledarsidan varje dag. Men som ledarsidan ser ut nu så är det förstås svårt. Ett tips till första åtgärd – gör om ledarsidan. Jag lämnar gärna tips på hur en positiv förnyelse kan åstadkommas.

Kommentarer är stängda.