Vinterhat, -bad och mjölk

Jo, jag vet att det inte hjälper. Inte ett dugg. Men nu verkar det ohjälpligt vara vinter och jag verkligen avskyr den. Jag fryser och huttrar och blir sekundsnabbt genomkall om jag av någon anledning tvingas utanför dörren. Trots smörjning torkar händerna ut och när jag böjer händerna spricker huden vid knogarna. Jag svär och domderar både tyst och högt.

Men vad jag än gör och hur genuint illa jag tycker om vintern och kylan, så händer förstås ingenting. Den bara fortsätter och ni, kära läsare, får väl ursäkta mig när jag då och då återvänder till mitt växande (det blir värre och värre för varje år som går) hat mot vintern. Det sägs ju att man mår bättre om man får ur sig det man går och tänker på…

Nu är det bara två veckor kvar till dess att vi drar till Egypten och Kairo. Det ska bli väldigt skönt. Jag nöjer mig med att säga det och jag har inte några andra förhoppningar inför resan än att det på nätterna ska vara över tio grader varmt och gärna uppemot 20-25 på dagarna samt att umgänget med våra vänner blir lika gott som tidigare.

Innan jag glömmer det så måste jag uttrycka min beundran för den tidigare kollegan Robert Rosén i Gävle. I dag presenterade han på Facebook en bild som han tagit genom sitt fönster och som visade den rytande kulingen, de höga vågorna och snögloppet. Och så hans kommentar att det inte blir något bad i dag.

Jo, han badar ute i havet året runt! Han är onekligen en man för vintersim-SM i Skellefteå i vinter! Jag är säker på att han skulle få en framträdande placering. Återstår att se om det blir mildare än senast, då kvicksilvret var nere under 30 minusgrader.

– – –

Snön är ju vit. Och något annat som är vitt är mjölk. Men jag blir lite svart i själen när jag ser att Coop/Konsum tydligen köpt ett mejeri i Dalarna någonstans för att där producera sin egen mjölk. Det innebär att förstås att denna mjölk säljs i deras butiker vilket förstås i sin tur innebär att andra producenters mjölk trängs undan (det är tydligen viktigt med ”egna” produkter). Och det innebär att Coops mjölk transporteras cirka 70 mil för att komma till Skellefteå och än längre för att komma till butikerna i Norrbotten.

Jag tycker att det är helt galet. Bortsett från de långa transporterna från producent till konsument så kan man ju inte precis säga att Coop värderar närproducerade produkter särskilt högt. För egen del dricker jag inte särskilt mycket mjölk eller konsumerar särskilt mycket mejeriprodukter. Sådana är dock oundgängliga i ett kök och jag måste säga att jag själv alltid försöker hitta det som är lokalt eller åtminstone regionalt. På något sätt måste man ju alltid försöka värna det som för stunden är din hembygd.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vinterhat, -bad och mjölk

  1. Moa skriver:

    Jag har två kommentarer till det du skrev:
    1. Anledningen till att du fryser så dant när du går ut är att du inte KLÄR dig ordentligt, pappa. En halsduk har aldrig skadat någon, och om du hade ordentliga överdragsbyxor och ordentligt varma vantar (tumvantar, pappa, TUMVANTAR!) så skulle du frysa mindre. Take it from someone who knows it.
    2. Jag försöker att alltid välja Arlas produkter här, precis som jag valde Milkos förut. Arla äger ju mejeriet som vi har alldeles tvärs över gatan. Lokalproducerat, tack, och då betalar jag gärna någon krona mer per liter.

Kommentarer är stängda.