Egypten och vintersim

Minst 30 personer har mist sina liv i samband med oroligheterna i egyptiska Port Said i dag. Detta sedan en domstol i Kairo dömt 21 personer till döden för sin inblandning i katastrofen på fotbollsstadion i Port Said för ett år sedan när 74 personer dog. Tillsammans med annat bråk i landet i samband med tvåårsdagen av revolutionen har minst 39 personer förlorat sina liv.

Oroligheterna är förstås ett tecken på underliggande frustration och kanske en känsla av att inte bli rättvist behandlade. Nu är det så att jag personligen inte accepterar dödsstraff och jag blir oerhört illa berörd när anhöriga till dödsoffer under fotbollskatastrofen börjar jubla när dödsdomarna meddelades. Att jubla över att ytterligare personer ska dödas? Är det upprättelse att någon som mist en anhörig ”belönas” med att den eller de ansvariga också mister livet?

Dödsstraff borde inte få förekomma någonstans. Men nu finns det i ganska många länder och det är fritt fram för envar att på sina sätt arbeta för att dessa straff avvecklas. Om staten och dess rättssystem anser att det är fel av en person att döda en annan person, så borde det naturligtvis vara lika fel av staten att göra det. Det är i alla fall min logik.

Nu hoppas jag att oroligheterna i Egypten stannar vid vad som har hänt och att myndigheterna kan bemästra situationen. Det vore högst olyckligt om de sprider sig och förvärras. Men det har jag pratat om så många gånger och behöver inte dra upp det igen.

– – –

I kväll har jag kikat på sista avsnittet av SVT:s Stjärnorna på slottet. Robert Gustafsson var huvudperson och hittade på en del hyss. Jag gillar programidén och det faktum att de så kallade stjärnorna faktiskt bjuder till litet för att mer visa vilka de är som personer. Normalt sett är det ju bara mediebilden som allmänheten har tillgång till och det är förstås en ytterligt falsk bild. Alla slåss vi mer eller mindre mot eventuella demoner och idéer och alla har sina problem. Jag tycker det är intressant när det gäller en del personer, andra bryr jag mig inte om.

Nästa vecka börjar cirkusen med Melodifestivalen. En deltävling har hamnat här i Skellefteå. Då blir det förhoppningsvis litet mer drag i stan. Men viktigare publicitet från vår stad blir det förmodligen i samband med vintersimtävlingarna i älven. Drygt 200 tävlande har tydligen anmält sig. Häftigt. Det är bara att hoppas på att det inte blir under 30 grader kallt i år också.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.