Kan alliansen tända till?

Ja, då är jag hos dottern i Sundsvall. Hon fyller ju jämna år senare i veckan och jag tänker mig att tillbringa en stund med henne i lugn och ro. Men hon är rolig, dottern. Normalt sett brukar ju födelsedagsbarn uppvaktas med bland annat tårta.

När jag kom hit visade det sig att hon gjort en tårta. Den ska vi fara iväg med till hennes arbetsplats i morgon. Det blir garanterat uppskattat av hennes arbetskamrater och själv ser jag mycket fram emot det; helt enkelt av den simpla anledningen att jag förväntar mig att få en bit. Den ser läcker ut tårtan. Hon jobbade en god stund med den, säger hon. Och jag säger inte emot.

white_cake_with_stars__by_ihni-d5t0rfj

 

Hon har onekligen talang för det mesta. Stolt pappa blir alltid imponerad.

Resan ner hit gick bra. En del renar på vägen mellan Skellefteå och Umeå, men i övrigt fritt från mer eller mindre vilda djur. Lite moddigt och kletigt på vissa ställen där det till och med visade sig vara, enligt termometern i bilen, någon enstaka plusgrad. Det tycker jag är skönt och bra, men vintern fortsätter nog ändå.

I tidningen ser jag att allianspartiernas ledare ska träffas hemma hos Centerledaren Annie Lööf i slutet av februari. Det är säkert något som kommer att locka medierna. Jag var ju med på presskonferensen hemma hos Maud Olofsson i Högfors 2004. Det var då grunden till alliansen lades. Sedan dess har partiledarna en gång till träffats hemma hos Göran Hägglund.

Nu är det dags igen. Jag har full förståelse för att Annie Lööf redan tidigt, under sitt tal i Almedalen i somras, bjöd in sina partiledarkolleger i alliansen. Då led inte Lööf av misstroende från delar av partiet och då var opinionssiffrorna inte så usla som de är nu. Anledningen till att hon då ville ha ett möte var att hon insåg att alliansen behöver en nytändning. Regerandet har tagit alla krafter och Moderaterna totaldominerar regeringsarbetet, vilket gjort det utomordentligt svårt för Kristdemokraterna och Centern – samt i viss mån för Folkpartiet.

Nog behöver de samlas de fyra och försöka dra upp några linjer inför valet 2014. Eller ska jag säga inför valen 2014. Redan på vårkanten, i maj/juni nästa år om jag inte är fel informerad, kommer valet till Europaparlamentet att äga rum. Rimligen kommer allianspartierna att satsa på det valet – också. Efter det att premiärministern i England, David Cameron, hissat EU-frågan och Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund snart därefter (under helgen och partiets kommundagar) aktualiserat Europafrågan, så är det fullt tänkbart att den valrörelsen kommer att bli intressantare än vad vi i förstone förväntar oss.

Men det som upplevs som viktigare är den nationella politiken. Och här skulle det behövas litet visionärt arbete av alliansen. Regerandet är förstås ansvarsfullt, men jag är nog inte ensam om uppfattningen att sikten framåt är ytterst begränsad.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.