Korkat ministersvar

Dagens politiska nyhet är definitivt beskedet att den omtalade och hoppingivande jobbpakten har spruckit. Åtminstone som den var tänkt att fungera och som i retoriken och utfästelserna skulle kunna ge 30 000 ungdomar jobb. I dag ringde chefen för Svenskt Näringsliv, Urban Bäckström till LO-chefen Karl-Petter Thorvaldsson och sade att det inte blir något. LO skyller därmed på Svenskt Näringsliv och Svenskt Näringsliv skyller på LO, eftersom LO, enligt SN:s uppgifter, fört in en massa saker i förhandlingarna som inte hade med dem att göra.

Medan de två bråkar så stor regeringen bredvid och är säkerligen väldigt besviken. Jobbpakten innebar i ursprungstanken att alla de tre parterna – Svenskt Näringsliv, LO och regeringen – skulle få kompromissa för den goda sakens skull: att få fler ungdomar i arbete.

Nu är väl sista ordet inte sagt. Än så länge grälar Svenskt Näringsliv och LO, men uppenbarligen finns det möjligheter att enskilda förbund kan komma överens med sina motparter om det som krävs. Det skulle i så fall inte ge det utfall som man önskat i form av tillräckligt många ungdomar som kan jobba och plugga, men det blir i alla fall positivt för dem som får chansen. Och det är ju bättre att några får det än att det inte blir något av det över huvud taget.

– – –

En annan nyhet är att det mesta pekar på att det i framtiden kommer att bli något förbud för mobilanvändning när man kör bil. Det vore väldigt välkommet för det är alltför många som sitter och pillar på sina telefoner under tiden som man kör. Själv syndar jag då och då mot det och jag tycker inte om mig själv för det.

Nu har Socialdemokraterna skrivit en motion till riksdagen och det är tydligt att den har stöd av en samlad opposition. Det innebär att en lagstiftning tvingas fram. Det är väl helt OK med samtalsstyrd mobiltelefoni bilarna (även om man ska vara medveten om att även pratande i mobiler innebär att koncentrationen på körningen minskar). Men det är viktigt att få en lag som innebär att förare förbjuds att slå nummer eller skriva och läsa sms under körning.

Regeringen fick också komma till tals i det här nyhetsinslaget. Frågan som ställdes var varför regeringen är emot en lagstiftning. Svaret från infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) fick mig att häpna. Förklaringen till regeringens motstånd var och är tydligen att ”all erfarenhet från andra länder som infört lagstiftning visar att efter ett år så är bilförarna tillbaka i gamla vanor” (jag har citerat trots att jag inte är säker på att det är en exakt återgivning av svaret).

Det är ett, som jag ser det, utomordentligt dumt svar. Hur många lagar är i så fall onödiga enligt infrastrukturministern och regeringen? Det är ju förbjudet att gå mot röd gubbe, det är förbjudet att cykla på trottoarer och det är förbjudet att stjäla. Ändå går folk mot röd gubbe, cyklar på trottoarer och stjäl. Nej, det var ett rackans tunt och dåligt försvar för en linje som inte kan försvaras. Vi har en nollvision i trafiken och jag är säker på att ett förbud mot mobilanvändning samtidigt som man kör bil skulle innebära att en del olyckor undviks.

Nog om detta. I morgon blir det en ny dag… Och kanske något annat att uppröras över.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.