Shoppade – frivilligt

Eftersom jag är utrustad med bil, blir det så när jag är hos dottern att shopping står på agendan. Det är alltid något som ska handlas som är av litet större dimensioner och då passar det gott att farsan kommer med bilen. Så – det blev Birsta.

Dottern skulle förstås in på Ikea och jag hade tänkt mig att, som förra gången, parkera mig på en bänk/soffa vid utgången och låta dottern sköta själva handlandet. Nu blev det inte så eftersom jag fick telefon hemifrån och order om att köpa än det ena, än det andra. Det var som inte läge att säga nej till det, varför jag snällt fick traska in i det som många tycker är ett shoppingtempel och handla det jag lovat att jag skulle köpa. Jag kunde ju inte låta dottern göra det i och med att det var jag som skulle betala.

Jag överlevde besöket på Ikea och funderade på varför det är så många som tycker det är så roligt att handla där. Som tur är är vi alla olika och den här gången uppskattade jag mycket att ha fått strikta order, vilket gjorde att jag kunde gå direkt dit där varorna fanns, stoppa dem i vagnen och följa exit-skyltarna till kassan. Inga omvägar får mig bland varorna.

Dock återstod shopping för dottern i en annan del av Birsta. Delicato har ju en outletbutik där de säljer godsaker som inte blivit perfekta i tillverkningen. Fyra lådor godiskakor för 100 spänn är ett kunddragande pris. Och på Birsta city hittade jag – håll i hatten – en affär där jag gick in i akt och mening att handla hem en överraskning.

Oavsett hur det så småningom kommer att tas emot kan jag garantera att det kommer att kännas som en överraskning.

På väg hem, på parkeringen utanför dottern, ser jag ett plan närma sig stan på 10000 meters höjd. Sundsvall är ju en passerpunkt för planen till USA så det blev till att springa upp i lägenheten, sätta på datorn för att söka upp sajten flightradar24.com. Jodå, planet som just passerat kom från Emirates och var på väg till Texas. Alldeles bakom det, på samma kurs än så länge låg ett plan från Qatar airways som skulle till Washington, därefter ett ryskt plan från Transaero och efter detta ytterligare ett plan från Qatar. Men det sista planet såg vi inte från marken eftersom moln dragit in och skymt sikten.

Som vanligt roas jag stort av att kolla på planen och se hur deras läge så väl stämmer överens med vad man själv ser. Men nu är det slut på det roliga. Nu blir det mer umgänge med dottern. Fast dessförinnan ska jag kolla vad som hänt via tidningarnas sajter eftersom dottern inte har någon tidningsprenumeration. Gratistidningen Sundsvalls Nyheter, som undan för undan har stärkt sin position här i Sundsvall, blev ju i förra veckan uppköpt av Mittmedia i vilket Sundsvalls Tidning och Dagbladet ingår. Så nu är mediemarknaden i Sundsvall koncentrerad till en ägare – olyckligt för Sundsvallsborna och läsarna. De liberala tidningarnas ägare verkar inte i sin praktiska verklighet vara särskilt stora vänner av valfrihet och alternativ…

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.