Knölig körning norrut

I dag lämnade jag dottern och åkte hemåt. Det har varit jättefina dagar och det är så roligt att få rå om henne. Inte för att vi gör särskilt mycket; men vi hinner prata en hel del och ta någon promenad samt förstås skoja med varandra. Oprententiöst och enkelt och väldigt kul. Inte minst roligt är det för mig att dottern faktiskt tycker det är kul att jag kommer (eller att hon tycker om att komma hit).

Nu är det ju enklare på ett sätt för mig att sätta mig i bilen och köra söderut än för henne att passa in lediga dagar för att tillbringa lång tid på tåg och i bussar för att komma hit och härifrån.

Men i dag slog jag nog ett rekord. Aldrig på snart 14 år har det tagit så lång tid att köra mellan Sundsvall och Skellefteå. Visserligen har vädret ställt till det ibland så att det tagit litet längre tid än annars. Men i dag tog det – på några minuter när – sju timmar att ta sig de 40 milen norrut. Nollgradigt och tung blötsnö gav ett stopp på en timme i Torsboda norr om Timrå sedan först en och sedan flera långtradare stannat i backen. När man kom därifrån var det oplogat på E 4 ända upp till Skellefteå. Ja, Under en mil före Härnösand var det bra, men då fick jag ligga efter plogbilarna (jag kom förbi alla bilar i kön men inte de som plogade…).

Vägen var spårig och inte sällan som en tvättbräda. Norr om Umeå och när vägen gick över täkterna efter Bygdeå hade snön blåst in över vägen i drivor så att det bitvis kändes som om man befann sig i en puckelpist. Jag tror inte att någon gång under hela resan norrut kom över 85 km/tim någon gång. Inte sällan gick det 60 och ännu saktare. Omkörningsfilerna gick mycket sällan att använda eftersom det låg dryga decimetern snö där och bilen kastade väldigt när jag försökte mig på att gå ut där ibland. Det var inte värt att försöka fullfölja sådana äventyr, så det enda att göra var att inrätta sig i det uppkörda spåret igen.

Ja, något mer tänker jag inte skriva just nu. Kanske blir det något mer innan kvällen blir natt… Ett stort tack till dottern – än en gång – för dagarna i Sundsvall.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Knölig körning norrut

  1. Carina Glenning skriver:

    Oj, det var inte igår… Hej Ola!

Kommentarer är stängda.