Skuldsättningsrekord

Inte nog med att det är alldeles för många ungdomar som saknar jobb. De har svårt att bostäder också – särskilt i storstäderna. Och som om inte det vore nog så är det alldeles för många unga som gått på den hårda och offensiva marknadsföringen av sms-lån.

I dag redovisade Kronofogden utvecklingen under förra året. Det blev ett nytt all-time-high – om man nu kan uttrycka sig så. Från 2011 till 2012 ökade antalet skuldsatta sms-låntagare hos Kronofogdemyndigheten med 62 procent. Nästan 54 000 personer sitter nu med betalningsanmärkningar eller har restförda skulder hos Kronofogden.

Det är med andra ord inte någon tvekan om att sms-lån kan vara och är en skuldfälla, som orsakar stora problem för tusentals och åter tusentals människor. Det är synd om dem men framför allt för att de inte har förstått allvaret med att ta ett snabbt lån – kanske under en krogkväll – utan att kunna betala inom en månad.

Det ligger i luften att marknaden måste regleras och skärpas. En tidigare undersökning av 600 låntagare visade att 32 procent redan hade betalningsanmärkningar. Bland ungdomarna var andelen 70 procent. Mot den bakgrunden borde det vara naturligt att de ungefär 40 företag som lever gott på att ge snabba lån skärper rutinerna så att inte redan skuldsatta kan skuldsätta sig än mer. Men om det blir så återstår förstås att se.

Kanske vore det också idé att titta på de räntenivåer som gäller. Vissa lån har en effektiv ränta på – håll i er nu – drygt 23 000 procent! Om inte det är ockermässigt, så vet jag inte vad ocker är.

Mitt föga upphetsande tips är att marknaden kommer att regleras på ett eller annat sätt. Att lånebolagen är på gång att skaffa sig någon form av paraplyorganisation för ”självsanering” tror jag inte på; förtjänstmöjligheterna på att låta folk lättsinnigt skuldsätta sig är alldeles för stora för att marknaden ska visa verklig vilja att skärpa sig.

Ja, det var allt för den här gången.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.