Franska bilars gula ljus

I morse kom en bil upp bakom mig. Den hade svagt – men tydligt – gula strålkastare. Det är flera decennier sedan jag såg en bil med gula strålkastare. Vart tog de vägen? Är det förbjudet med gula lampor? Vad hände?

Jag barn och ungdom var det vanligt med gula lampor. I min körkortsungdom hände det att jag då och då körde bilar med gula lampor. Jag minns mycket bestämt att det var en väldig skillnad att köra med gult ljus i dimma; man såg så mycket bättre än med de vanliga vita lamporna.

Jag vill också minnas att det länge bara var franska bilar som hade gula lampor. Den bil jag fick efter mig i dag var en Renault, så i det avseendet håller den gamla traditionen i sig. Nu vet jag bara en person som är specialist på franska bilar och det är Per Åhlström, numera bosatt i USA. Jag hoppas att han läser det här och kan ge en uttömmande förklaring till det gula ljuset – vilka traditioner det har, varför det upphörde och varför – kanske – det börjar komma tillbaka.

Farsans Simca – både den gamla modellen och den litet nyare (innan han bytte till BMC) – var det gula lampor. Det var ganska behagligt. Ljuset bländade inte heller så förtvivlat som det vita ljuset har en tendens till att göra.

Apropå färgen gul. Mycket sällan bär jag solglasögon. Dock har det hänt att jag haft solglasögon med gult glas på mig när jag både kört bil och när jag var ute och flög. Jag tycker det är mycket bättre. Dessa gula glasögon kan också med fördel användas under mörkerkörning.

Allt detta stod jag och funderade på när jag var i tvättstugan. Tänk vad man kan vaska fram när man pysslar med rutingöromål…

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Franska bilars gula ljus

  1. Jo, det där med gult ljus på franska bilmärken minns också jag från yngre dagar. Men min hustru kör en gammal Volvo 745 åm 1991 och den är försedd med dessa gula strålkastare! Så de fanns alltså även på våra inhemska stoltheter…

Kommentarsfältet är stängt.