Politiskt kaos

Valresultatet i Italien blev som många fruktat. Vänsteralliansen segrade knappt mot högeralliansen och det innebär, som valsystemet är utformat, att vänstern får egen majoritet i underhuset. Men det största enskilda partiet, om än med bara 0,02 procentenhets marginal, blev den populistiska och antipolitiska Femstjärnerörelsen, M5S, under ledning av komikern Beppe Grillo.

För att bilda en stabil regering, vilket Italien och EU behöver, krävs också en majoritet i överhuset, senaten. Där lyckades inte vänsteralliansen få majoritet och därmed har det uppstått ett dödläge. Vänstern vill inte ha något att göra med högeralliansen, där den tidigare premiärministern Silvio Berlusconi är den starke mannen. Och Beppe Grillos rörelse är inte beredd att stödja något av blocken.

I Asien rasade kurserna på börserna när valresultatet meddelades. Direkt efter öppning dök också Stockholmsbörsen med 1,5 procent. Hur kurserna utvecklas under dagen är det bara att avvakta. Anledningen är förstås oron över hur den osäkra politiska situationen ska utvecklas och om den leder till att Italien inte kan fullfölja den ekonomiska renoveringspolitiken som teknokratregeringen under ledning av Mario Monti har inlett. Den politiska situationen kan få till följd att eurokrisen sprids vidare och fördjupas, vilket vore förödande för hela Europas ekonomi. Italien är ju EU:s tredje största ekonomi och den har under många år inte visat tillväxt.

Det gick bara några timmar efter det att valresultatet meddelats innan det började talas om att ett nyval är det enda som återstår för att bringa ordning på den politiska situationen – om det nu kan förväntas att det blir någon ordning i den italienska politiken (efter andra världskriget har landet haft inte mindre än 63 regeringar, vilket är ett icke särskilt eftersträvansvärt världsrekord).

Det krävs också en ny rösträkning eftersom marginalerna är så små. Det återstår nu bara att se vad som händer. Att förutspå utgången är det ingen idé att göra.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.