Var det något i luften?

Vad roligt att Johan Olsson tog silvermedaljen på 15 km fri stil i skid-VM. Det var han verkligen värd. Fyra silver har det blivit hittills och jag tror på fler medaljer. Sport – om än i en annan form – blev det i kväll när jag sökte mig till Norrvalla för att intervjua Sunnanås tränare Martti Tikkanen om vad han tänker och tycker inför säsongen i damallsvenskan. Det var ett bra snack vi hade.

Kul också att se tjejerna i laget träna. De kör hårt och har kört hårt alltsedan november med inte mindre än nio träningar i veckan. Det vore märkligt om inte det skulle ge ett ganska bra resultat när serien väl drar igång i 14 april med hemmamatch mot förra årets nykomlingar och stora överraskning – Vittsjö.

Tyvärr missade jag SVT:s Uppdrag granskning som tydligen handlade om någon form av bloddoping som skidåkare tidigare ägnat sig åt. Den ska ha ägt rum under den tid när Vladimir Smirnov och Björn Dählie. Jag ska inte gå in alltför mycket på det här eftersom jag inte sett programmet, men fakta som programmet byggdes på var att en lång rad toppåkare hade väldigt höga blodvärden. Betydligt högre än det maxvärde som gäller i dag, när gränsen går vid 175. Har en åkare ett sådant värde i dag får hon eller han inte tävla.

Alla åkare som var aktiva då förnekar naturligtvis alla eventuella anklagelser om att ha bloddopat sig på något sätt. Om det skett och i så fall hur det skett går i dag aldrig att bevisa så det är åkarnas ord mot fakta i form redovisade blodvärden.

När jag lämnade blod i dag snackade vi om höga blodvärden och eventuella prestationer som kan höjas. Det finns självklart en variation i detta med blodvärden – en del har generellt sett lägre, andra högre. Och så finns det en sjukdom som innebär att blodvärdena är höga. Dessa personer kan bli stela i lederna och inte må särskilt bra som en följd av sjukdomen. Men tappas de på blod med jämna mellanrum har de inga symptom.

Om man sätter det i relation Uppdrag Gransknings uppgifter så tror jag knappast att de många elitåkarna från förr i tiden alla hade denna sjukdom, vars namn jag förstås glömt trots att jag frågade en gång extra. Samtidigt vill jag inte misstro någon människa, om än det verkar litet lurt.

Så ska vi gissa på att det då för tiden bara var något i luften som gjorde att blodvärdet ökade till sällan skådade nivåer på skidåkarna. Och kanske på oss alla..?

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.