Stup och varsel

Om ingenting händer i dag, vilket ingenting tyder på, så går USA ut över det så kallade budgetstupet i morgon. 85 miljarder dollar ska sparas under de tio månader som återstår av året och även om det finns många åsikter om vilka konsekvenser det får, så står det klart att besparingarna kommer att märkas. En lång rad offentliganställda, inte minst inom försvaret, kommer att få lämna sina arbeten och det är givet att det får konsekvenser.

Nu är det i sig inte en stor sak att USA tvingas till de besparingar som sakligt sett har varit nödvändiga, men inte genomförda, under flera år. Den begynnande bättre tillväxten i USA kommer att få sig en knäck och det i sin tur innebär att det kommer att hacka i andra delar av världen också. Så den stora frågan är – egentligen – vilken inverkan som de plötsliga och blint slående besparingarna får på andra håll i världen. Om detta vet vi ingenting ännu, men lär bli synligt inom en inte alltför avlägsen framtid.

– – –

Jag ser också i tidningen att Byggnads har varslat om stridsåtgärder för omkring 3000 av sina medlemmar. De arbetar i 80 företag och det är 160 byggarbetsplatser som berörs. Stridsåtgärderna är tänkta att börja 12 och 19 mars. Utifrån den, ur facklig synpunkt, naturliga uppfattningen har varslen lagts på sådana byggarbetsplatser där effekten blir så stor som möjligt.

Tydligen är det inte pengar som striden handlar om. Utan om ordning och reda på byggarbetsplatserna. Jag är inte tillräckligt insatt i stridsfrågan som sådan, men den har en potential att vara mer svårlöst än traditionella lönefrågor som alltid brukar handla om ett utgångsbud, ett motbud och så småningom ett resultat som ligger någonstans mellan dessa.

En konflikt på arbetsmarknaden är aldrig egentligen önskvärd. Men nu ingår sådana i den arsenal som finns när parterna ska komma överens om löner och arbetsvillkor och det är bara så det är. Jag kan dock tycka att tidpunkten är lite illa vald för en konflikt. Konjunkturen är inte den allra bästa, vilket förstås är en underdrift. Och den kanske blir ytterligare sämre med tanke på de stora besparingar som USA ska börja göra, vilket jag var inne på tidigare. I ett sådant perspektiv känns det märkligt att varsla om strid för att få ordning och reda på byggarbetsplatserna. I alla fall utifrån vad jag har förstått.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.