Vintern återkommer

Den senaste veckan tycker jag har varit fantastisk. Inte så mycket för vad som har blivit gjort eller för vilka människor jag mött och talat med – det senare är alltid väldigt givande och stimulerande – utan för att det har varit ett sådant fantastiskt väder. Kanske uttrycker jag mig bättre och mer precist om jag säger att jag njutit i fulla drag av att det varit plusgrader.

Mycket snö har smält undan, snö och is har rasat från taken och  på många ställen är det barmark på trottoarerna. Snön ligger fortfarande djup på gräsmattor och andra ytor. Men nog har det varit en ordentlig påminnelse om att det inom en inte alltför avlägsen framtid kommer en vår. Dagarna blir ju runt en timme längre varje vecka och dagsljuset gör väldigt mycket för att förhöja stämningen i mitt sinne. Redan har jag ett par gånger låtit lura mig av dagsljuset.

Nu tycks det som att väderleken återgår till att bli normal. Kallgrader och snöfall väntar. Låt det komma. Som allra längst är det ju ”bara” en och en halv månad kvar av vintern. Enligt Balders vädersidor kan man se på snötäckets djup i Skellefteå de två senaste vintrarna. Förra vintern började snötäcket tunnas ut under hela mars, medan det kom ett ordentligt snöfall i början av mars. Förrförra vintern däremot hände nästan ingenting med snötäcket under mars; allt försvann de två första veckorna i april.

Ännu återstår det därmed tid innan jag ens behöver börja fundera på när jag ska byta till sommardäck. En gång tidigare har jag låtit lura mig och fick på ”sommarsulorna” i början av april. Men när snön kom, kom jag inte särskilt långt; sommardäck av i dag ”biter” inte särskilt bra i snö.

Annat var det förr när det väl nästan inte fanns vinterdäck. I alla fall hade inte jag uppmärksammat dem (kanske för att jag ändå inte skulle haft råd att köpa dem). Jag minns en vinter när jag en snöig vinternatt i stort sett spårade mellan Södertälje och Nynäshamn i decimeterdjup snö med min gamla ”bubbla”. Och detta utan att köra fast en enda gång eller ens sladda av vägen.

Men det är, som säger, en annan historia. Nu gläds jag åt de allt längre dagarna och att våren inte är längre bort än högst en och en halv månad…

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.