Extremt vinsttänkande

Uppdrag granskning har slagit till igen. I kvällens program visades hur friskolor väljer bort elever som de anser kommer att ta för mycket resurser i anspråk. Det de gör är olagligt. Men som utbildningsminister Jan Björklund (FP) sade i minidebatten med Jonas Sjöstedt (V) i Aktuellt – även kommunala skolor har kritiserats av Skolinspektionen för att de har sorterat elever.

Att en del friskolor väljer vilka elever de vill ha förvånar inte mig. Det är i praktiken samma sak som sker inom vård och omsorg och då inte alls bara i privata alternativ till det offentliga. Jag minns klart alla diskussioner och skriverier genom åren som handlat om hur kliniker på sjukhusen skjutsar patienterna mellan sig för att inte behöva ”drabbas” av en patient som kliniken inte riktigt budgeterat för.

När det handlar om friskolorna och deras sortering av inkommande elever så handlar det självklart om pengar. Vilket det också handlar om när kommunala skolor sorterar bort sina stökiga elever till särskolan. Elever eller patienter eller kunder – eller vad nu nyttjarna av de offentligfinansierade tjänsterna kallas – som är resurskrävande vill man inte ha just därför att de kostar pengar. Inom den offentliga sektorn handlar det inte om att göra vinst, utan om att hålla budget och inte drabbas av underskott som måste tas tillbaka genom besparingar.

I grunden är det dock samma sak. Samma beteende ligger bakom sorteringen och utgallringen. Viljan och drivet att göra vinst är grundläggande för all företagsamhet. Det må man utgå ifrån. Men nog har driften att göra vinst tagit sig extraordinära former under åren. Alltför många företagsledare och -ägare skyr inga medel för att tjäna några kronor mer. Det tycker jag är illa. Ofta är det ju så, kan jag tycka, att ett företags själ skrumpnar när moderna och vinstjagande ledningar inte riktigt förstår att extremt vinsttänkande kan förstöra produkten. Eller till och med företagsnamnet.

Varor och tjänster skiljer sig åt och allt kan inte formas exakt lika med vinstkammen.

Ja, det var väl vad jag ville säga i kväll. Go´natt.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Extremt vinsttänkande

  1. Lars-Erick Forsgen skriver:

    Ja. Det var ungefär som jag skulle ha skrivit det. Friskolorna har gjort bort sig i den allt mer groteska jakten på stora vinster. Och det kan knappast ha varit tanken hos någon politiker som kämpade för den valfrihet som friskolorna skulle möjliggöra. Plus fler alternativ.
    Samtidigt vet vi, i vart fall de av oss som inte är ett förblindat hat till allt som heter privat och valfrihet att göra, att samma eller liknande sortering sker även i den kommunala skolan (och vården etc). Med skillnaden att där görs inga vinster, men skattepengarna förbrukas ändå – utan höjd kvalitet oftast.

Kommentarsfältet är stängt.