Euro Mine Expo växer

Jag mötte Lennart Gustavsson i dag. Det är alltid en glädje. Det finns många som heter Lennart Gustavsson, men den jag talar om är den tidigare riksdagsledamoten (V) från Malå. Han är nu mycket aktiv ordförande i Georange. Stolt berättade han för mig att nästa års upplaga av Euro Mine Expo i Skellefteå är så gott som fulltecknad. Och större än tidigare. Gruvnäringen är relativt het – just i dessa dagar kanske mest för att många anser att undersöknings- och gruvbrytningstillstånden ges alltför lättvindigt. Som så ofta uppstår konflikter när intressen kolliderar.

Det sker inte bara i Sverige utan överallt där gruvnäringen är aktiv. För tre år sedan, 2010, var jag på den konferens som anordnades, och jag var mycket nöjd med vad den gav i form av ny information och vissa kontakter. Så det blir nog så att jag ackrediterar mig för att övervara åtminstone en del av konferensprogrammet under de tre dagar som konferensen pågår i juni nästa år.

Det ska nog bli ganska kul att besöka mässan också. Jag vill minnas att det var en del intressanta saker som visades upp där; intressanta även för mig som ju bara går och dras med ett latent och möjligtvis övergripande teoretisk intresse av hur saker och ting fungerar. På plats kan man få mycket förklarat för sig, även om jag aldrig blir en kund till de företag som ställer ut sina produkter eller visar sin teknik.

En anledning till att Euro Mine Expo har blivit så populär och samlar deltagare från hela världen är, tror jag, det fantastiska ljuset som råder. Det måste vara fascinerande för de allra flesta som aldrig tidigare har upplevt de ljusa nätterna att leva dessa dygn utan mörker.

Och med detta sagt kan jag upplysa om att det är 25 dagar kvar till vintersolståndet 21 december. Därefter vänder det och ljuset börjar så sakteliga återkomma. Det är gott att tänka på dessa dagar när vi inte får snö utan regn och allt är så mörkt. Dessvärre gör sig också många gående och cyklister osynliga med sina mörka kläder och utan reflexer. Jag ser att många använder sina gula reflexvästar när de är ute och det är jättebra. Men fortfarande är det alltför många som inte använder reflex. Dessa anar nog inte vilken fara de utsätter sig för eftersom det som förare är svårt att se dessa trafikanter – för trafikanter är de.

Senare kommer jag nog åter och skriver då om de försvunna svenska journalisterna i Syrien.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.