C-strulet

Tydligen tänker den förre centerledaren och vice statsministern Maud Olofsson inte komma till den utfrågning som riksdagens konstitutionsutskott har kallat henne till. Anledningen är att utskottet ska försöka bringa klarhet i vad som hände och hur mycket regeringen visste när Vattenfall köpte det holländska energibolaget Nuon.

Priset var utomordentligt högt och affären var, har det visat sig, väldigt dålig. Vattenfall har fått skriva av stora pengar.

Självklart behöver affären redas ut och det borde vara självklart att Maud Olofsson som dåvarande näringsminister och ansvarig för affären svarar på de frågor som utskottet har tänkt ställa. Att hon inte gör det, utan har redovisat skriftligt vad hon har att säga, lämnar en osmak i munnen och misstanken väcks att hon och den regering hon tillhörde har något att dölja. Eller i alla fall inte vill lägga alla kort på bordet.

När sedan nuvarande näringsministern och centerledaren Annie Lööf stöttar Olofsson i beslutet att inte ställa upp så förvandlades frågan inte bara till en fråga om vad som hände i själva affären utan till en fråga som kan påverka trovärdigheten till Centerpartiet negativt. Det tror jag inte att Annie Lööf tänkte på när hon med ryggmärgen försvarar Olofsson. Lööf har ju gissningsvis Olofsson att tacka för en hel som har med hennes nuvarande position att göra.

Att Annie Lööf dessutom hade fel, vilket hon rättat till, när hon sa att förre statsministern Göran Persson vägrat att komma till konstitutionsutskottet när han var kallad, gör inte situationen bättre. Persson var nämligen inte kallad till utskottet.

Nu tror jag inte att det senare kommer att belasta Annie Lööf och Centern, men däremot hennes försvar av Olofssons vägran. Å andra sidan kanske också detta hinner rinna undan inför valet…

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.