Horribla domslut

Nu har dottern kommit och det är alltid lika roligt att ha henne här. Jag mötte henne vid bussen i eftermiddags och i väntan på henne träffade jag på Jörgen Holmqvist, som jag lärt känna via Sunnanå. Roligt att få tid att snacka med honom en stund om annat än fotboll.

Det som engagerat mig och mina tankar i dag har varit – förutom det jobb jag skulle göra – domen mot de tre journalisterna från Aljazeera som en domstol i Kairo offentliggjort. De tre journalisterna döms till sju års fängelse för att – som det heter – har spridit falska nyheter i samband med rapporteringen om de händelser som ägde rum förra sommaren när militären gick in och avsatte den valde presidenten Muhammed Mursi.

De tre journalisterna hade under denna rapportering pratat även med representanter för det Muslimska brödraskapet. Detta brödraskap tillhörde presidenten och militären har under ledning av sin fältmarskalk och numera landets president al-Sisi arbetat hårt för att komma åt och fängsla alla som har med brödraskapet att göra.

Journalisterna har inte gjort annat än sitt jobb. Åklagaren hade yrkat på att de skulle få mellan 15 och 25 år i fängelse för sina påstådda brott. Nu blev det sju år. President al-Sisi har möjlighet att benåda de tre, men det är ännu osett om han har för avsikt att göra det.

Det har naturligt nog blåst upp en internationell storm mot Egypten och dess politiskt styrda rättssystem. I flera länder har Egyptens ambassadörer kallats till samtal med respektive regering och det som skett är ett flagrant brott mot allt vad anständig journalistik handlar om. Och förstås ett brott mot den yttrande- och pressfrihet som anses normal som inte existerar i Egypten under militärstyret.

En av de dömda journalisterna Baher Mohamed är egyptier, den andra är kandadensisk-egyptiern Mohamed Fahmy och den tredje australiern Peter Greste. Även om de tre, till följd av internationella påtryckningar, skulle benådas, så förändrar det i sak inte situationen i landet. Många andra sitter fängslade för att de uttryckt sina åsikter som går emot militärstyret och många kommer i framtiden att fängslas för samma saker. Förutom att brotten är konstruerade och det inte finns några bevis enligt vår rättsuppfattning så är straffen orimliga.

Kanske är det läge för mig att ompröva mina vinterresor till Egypten. Men goda vänner finns där så om det blir någon resa dit så får jag väl vakta min tunga.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , . Bokmärk permalänken.