Putin retirerar, S och M grälar

Det klarnar upp och ser ut att bli riktigt fint. Blå himmel. Sol. Men fortfarande lite kallt i luften. Dagen har för mig bjudit på jobb som ska levereras i morgon. Jag är förvisso inte klar, men hinner bli det under tidig förmiddag i morgon. För sedan bär det iväg till Hadars med dottern. Tree hotel väntar. Ska bli ytterligt intressant och säkert en udda upplevelse. Lovar att ta bilder som jag kan lägga ut först på lördag eller söndag.

Jag har ju tidigare aviserat att jag lämnar datorn hemma från och med i morgon när vi åker till lördagen när jag kommer hem. Också det ska bli en intressant erfarenhet. Datorn är ju verkligen en del av tillvaron. Men det kommer att bli bra. Det är jag övertygad om.

En massa små ärenden har jag och vi hunnit med i dag. Skönt att sådant är avklarat. Jag hann också med att sticka in huvudet på Arkitektkopia och prata bort en stund med Helena Lundmark, som också hon är engagerad i Sunnanå. Apropå det så spelar Sunnanå just nu borta mot Umeå Södra. Men liverapporteringen är usel och jag har inte en aning om vad som hänt under första halvlek. Faktiskt har det inte ens angivits att halvleken är slut, fast den andra halvleken rimligen snart ska börja.

Lite senare i kväll ska jag ringa till tränaren Martti Tikkanen och kolla eftersom jag ska skriva till sskbloggen.wordpress.com.

Ute i världen har den ökande pressen mot president Vladimir Putin resulterat i att denne har bett duman att ta tillbaka det mandat som han fick i mars och som gav honom frihet att kasta in ryska styrkor i Ukraina. Det mandatet resulterade i den ryska interventionen och senare annekteringen av Krim. Men när han försökte samma manöver mot östra Ukraina gick det inte lika lätt trots att han förmodligen sett till att ryska soldater under namn av proryska separatister stridit mot ukrainska styrkor.

När mandatet dras tillbaka minskar spänningen påtagligt och det mesta talar för att parterna på något sätt kommer att komma överens om en fredlig lösning på det som orsakat problemen. Det är möjligt att det slutar med någon form av ökat självstyre i östra delarna av landet, men att det i fortsättningen klart kommer att vara en del av Ukraina.

I Sverige bråkar Socialdemokraterna och Moderaterna med varandra. Genom sina respektive ordförande. Socialdemokraternas Stefan Löfven har för sitt partis räkning lovat sänka skatten för pensionärerna. Det har ju länge varit en stridsfråga och nu säger sig Socialdemokraterna kunna göra det i tre steg under kommande mandatperiod.

Moderaternas Fredrik Reinfeldt säger förstås att det är nys och att Socialdemokraternas sätt att räkna är en bluff eftersom man räknat på situationen som den är i dag och som Socialdemokraterna säger sig vilja förändra. Då stämmer inte finansieringen och då håller inte löftet, säger Reinfeldt.

Jag kan tro att valtemperaturen kommer att slå igenom i den stundande Almedalsveckan när partiledarna ska hålla sina tal på kvällarna. Om jag tror rätt kommer alla partier att under sina dagar att lansera något förslag som blir det bärande under valrörelsen och som är ägnat att locka väljare till partierna.

På lördag börjar åsiktscirkusen på Gotland. Den blir spännande att följa.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.