Hägglunds kväll

Almedalsveckan, eller vad den nu kallas, har börjat. I går missade jag helt och hållet Socialdemokraternas dag och Stefan Löfvens tal. Det är förstås livligt refererat i olika medier, men jag har inte lyssnat på det. Inte än. Jag ska försöka göra det senare.

Alldeles nyss avslutade Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund sitt tal. Det hörde jag och jag tycker att talet var bra. Jag gillade speciellt att han och partiet ska driva frågan om ett garanterat äldreboende för personer som 85 år och äldre samt att skolungdomar varje dag ska ha möjlighet att delta i fysiska aktiviteter. Men också att partiet vill ha en förutsättningslös utredning om försvaret där också ett eventuellt medlemskap i Nato granskas.

Sjukvårdens problem måste redas ut. Det räcker inte med att mer resurser har tillförts vården. Det som förvånade mig ganska mycket var att han, som socialminister i åtta år, nu har börjat inse att sjukvårdens organisation är fel. Det har jag personligen ansett under många, många år. Jag har jobbat på många olika håll i landet och bott och verkat i flera landsting. I det ena efter det andra har besparingar gjorts som inte lett till annat än att nya besparingar måste göras. Det säger i alla fall mig att något är fel i grunden och det är hur vården är organiserad.

Lika vård för alla, oavsett var man bor och vem man är, är något att sträva efter eftersom vi är långt från det målet i dag. Därför vore det kanske inte så dumt att försöka få in vården under statens hägn. Men jag är rädd för att det inte räcker. Vi har ju en förmåga i det här landet att byråkratisera det mesta. Ett sådant steg, som innebär att landstingen avskaffas, måste utredas väldigt ordentligt. Och, kanske viktigare om steget tas, det måste finnas en beredskap att snabbt förändra delar i en sådan reform. Detta eftersom det gång på gång visat sig att utredningar, som är teoretiska, inte håller måttet i den praktiska och komplicerade verkligheten.

Detta om detta. I dag har jag jobbat, vilket alltid är lika kul. Sedan har jag varit ner på stan och intervjuat en företagsledare inför den bilaga som Sunnanå ska ge ut i höst. Det blev ett spännande möte som ni får läsa om i början av september. Fler intervjuer ska göras med en del av de företagare som sponsrar klubben.

Sedan har jag varit på massage igen. Sedan senast har mer än två veckor gått och jag längtade verkligen efter att få mig en omgång. Det gör så gott, så gott.

Nu ska jag lyssna lite mer på det som sänds från Almedalen, men garanterat blir det också fotboll senare i kväll. I går blev det ju sent eftersom jag följde matchen mellan Grekland och Costa Rica, som de senare vann efter straffläggning. Men då var klockan nästan ett. Tröttheten kände jag av först därefter.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.