Trevare och Skottland

I dag har tydligen talman Per Westerberg haft samtal med alla partiledare. Sonderingarna inför vilken av dem som har bäst förutsättningar att bilda en regering är intensiva och de kan rimligen inte sluta på något annat sätt än att Socialdemokraternas Stefan Löfven blir den som sätter ihop en regering. I dag har det blivit en smula lättare för honom eftersom Vänsterpartiet tydligen bjudits in att förhandla om budgeten.

Det innebär att Vänsterpartiet då kommer att stödja budgetförslaget när det väl kommer vilket i sin tur innebär att det rödgröna budgetförslaget har ett större stöd än det som allianspartierna kommer att presentera. Men – och det är ett viktigt men – Sverigedemokraterna kan ställa till det genom att efter att ha röstat på sitt förslag rösta på allianspartiernas budgetförslag. I ett sådant scenario fälls regeringens budgetförslag och en regeringskris uppstår

Ja, man kan spekulera mycket om vad som kan hända om det händer och om andra saker händer. Men spekulationer tjänar egentligen ingenting till eftersom de allra flesta inte har någon möjlighet att förändra eller påverka situationen. Och för min del är det bara en liten vana från det jag var aktiv att spekulera i hur det skulle tänkas bli bara för att verka klok och insatt. Och lite grann för att fylla åsiktsspalterna. Den rollen har jag inte nu.

Att läget är komplicerat står dock helt klart och det är komplicerat av den enkla anledningen att alla de övriga partierna i riksdagen tar avstånd från Sverigedemokraterna och inte vill ha med dem att göra. Men i och med att de senare fick så många röster – partiet mer än fördubblade sina mandat i riksdagen till 49 – så har Sverigedemokraterna en kraftigare vågmästarposition än tidigare och det nästan oavsett hur de övriga partierna beter sig.

Det enda som skulle kunna eliminera Sverigedemokraternas inflytande är att en regering bildas över blockgränsen och som då får betydligt mer än 50 procents stöd i riksdagen. Men en sådan regering är nog inte aktuell i närtid, vilket jag nog kan beklaga (eftersom jag drivit den tesen sedan långt före valet).

För mig har dagen varit bra. Jag har jobbat och jag har handlat och i övrigt varit hemma där jag stillsamt noterat hur en förkylning utvecklats på mig. Det är ju inte kul precis, men precis som med valresultatet kan man inte göra särskilt mycket åt den. Mer än att pumpa sig full med honung och C-vitaminer. Då går den över.

Kul att det svenska damfotbollslandslaget vann i kväll mot Skottland. Därmed är Sverige klara för VM. Skönt.

Apropå Skottland så stundar en väldigt intressant och viktig folkomröstning där i morgon. Då går folket till valurnorna för att avgöra frågan om Skottland ska bli ett självständigt land eller fortsätta vara kvar i union med England. Enligt opinionsundersökningarna är det jämnt mellan de som säger ja till självständighet och de som säger nej. Spelbolagen tror på nej.

Det märkliga är att ingen riktigt kan förutsäga konsekvenserna om det blir så att skottarna bryter sig loss från unionen. Det blir stora konsekvenser och många svårlösta frågor om nationalinkomster, havsgränsdragningar, pundet eller egen valuta, skatter, utbildning och mycket, mycket annat. De som vill ha självständighet tenderar till att negligera svårigheterna och de som inte vill ha självständighet brer förstås på med vilka problem som skulle uppstå.

Vad som händer är det emellertid ingen som vet. Det första vi får vänta på är att skottarna ska rösta och att rösterna ska räknas. Resultatet emotses med stor spänning inte bara i Skottland utan även i England och i hela Europa. Det är en jättestor fråga.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.