Gripande program

Skavlan har säkert sina tittare. Jag är en av dem. Ibland är hans program bra, ibland inte. Men det program som jag definitivt fastnade för var det som följde på Skavlan i SVT1 – nämligen dokumentären om countrysångaren Doug Seegers, som vår egen Jill Jonsson upptäckte i Nashville tidigare i år. Ett fantastiskt öde, men framför allt en fantastisk låtskrivare och sångare, som blev stor och uppskattad i Sverige. Hans perspektiv på tillvaron var och är skönt distanserat. Och det är jag tydligen inte ensam om att tycka; hans konserter i Sverige (70 framträdanden på 90 dagar) var utsålda.

Dagen går obönhörligt mot natt och veckoändan kommer närmare. Jag ser fram mot den. Inte minst därför att Sunnanådamerna spelar fotboll igen. Det har ju varit speluppehåll i två veckor, men på söndag drar det igång igen med en hemmamatch mot serieledarna Mallbacken. Och efter det väntar ytterligare fyra matcher – allt på två veckor.

Jag hoppas förstås att Sunnanå vinner alla de kvarvarande sex matcherna i serien, men det är ju bara en förhoppning. Det finns alltid en motståndare som också vill vinna och det är väl det som är spänningen och underhållningen med all sport. Någon vinner och någon förlorar.

Det handlade inte om idrott när vinnare och förlorare skulle utses i folkomröstningen om skotsk självständighet. När rösterna väl hade räknats visade det sig att nej-sidan (de som vill att Skottland ska vara kvar i Storbritannien) hade vunnit med 55 procent av rösterna mot ja-sidans 45 procent.

Så nu är den frågan ur världen. Men var säker på att separatistdrömmarna kommer att fortsätta. Skottland har ju i den uppskruvade valrörelsen inför folkomröstningen blivit lovade långtgående reformer och ökat självstyre. Det ska bli intressant att se hur fort den processen dels kan sättas igång, dels genomföras. Det är inte några enkla frågor som ska lösas. Men jag är nog ändå glad över resultatet. Om Skottland skulle ha lyckats bryta sig loss och bilda en egen stat tror jag att det på olika håll i Europa skulle ha blivit väldigt oroligt med fler delar av länder som vill bryta sig loss.

Också här i landet och särskilt här i norr har jag sett hur medierna hakat på debatten i Skottland och kunnat konstatera att Norrland skulle klara sig bra som ett eget land. Jag har inte läst i detalj, men gissningsvis beror det på att vi har stora industrier som genererar inkomster och relativt få invånare som kostar pengar. Eller något sådant.

Nja, nu blir det inte mer för i kväll. Doug Seegers var en höjdare och det programmet kommer jag att bevara en god stund i mitt minne.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.