Okommenterad skolnyhet

Egentligen är det ganska fantastiskt. I dag kom nyheten att varannan gymnasielärare är obehörig i bemärkelsen att han eller hon inte har behörighet att undervisa i de ämnen som de de facto undervisar i. Och att var tredje lärare på grundskolan är obehörig på samma sätt samt att ungefär 20 procent av lärarna är obehöriga eftersom de saknar lärarexamen.

Det här är fakta som oroar Skolverket, som tydligen har tagit fram dessa fakta för första gången. Och det finns nog skäl att vara orolig. Om inte lärarna ordentligt kan sitt jobb så kan ju det få negativa konsekvenser i utlärningssituationen. Men det ska också sägas att en på alla sätt godkänd pedagogisk examen och godkända ämneskunskaper sannerligen inte garanterar funktionen som en bra lärare. Så oron ska kanske inte skruvas upp alltför mycket.

Nåväl, det var inte det egentligen som jag skulle orda om. Utan fastmer det faktum att denna stora skolnyhet presenterades utan att utbildningsministern i expeditionsministären Jan Björklund var där. Inte heller någon av utbildningsministrarna in spe Ibrahim Baylan (S) och Gustav Fridolin (MP). De slåss ju om vem som ska få just denna statsrådspost. Jag tippar på att det blir en lösning som alliansregeringen hade ett tag – två ministrar av typ utbildningsminister och skolminister. Eller något sådant. Därmed slits tvisten mellan Baylan och Fridolin och dessutom kan det motiveras med att skol- och utbildningsfrågorna är så viktiga att det krävs två ministrar för att ta hand om allt som måste göras.

Det ska bli intressant att se hur mycket resurser som världens länder kan mobilisera för att förhoppningsvis begränsa spridningen av ebolaviruset. Vid ett möte i New York i dag inom FN:s ram togs ebolafrågan upp. Tidigare löften har, som är så vanligt, inte resulterat i faktiska pengar eller hjälpsändningar av vare sig tält, sjukvård eller personal. Nu kanske det blir ändring på det eftersom det har börjat gå upp för de ansvariga stats- och regeringscheferna att ebola är en ”fiende” som är så mycket farligare än all världens terrorgrupper. Det sias om att långt över en miljon människor kan bli smittade i år. Mörkertalet är stort och den officiella siffran av antalet dödsfall i ebola är definitivt i underkant.

De kliniker som finns har inte möjlighet att ta emot alla som söker sig dit, varför många går hem för att lägga sig sjuka där. I det överbefolkade Monrovia exempelvis innebär det att den sjuke får vara hemma i ett rum där det bor fem till åtta personer. Viruset sprider sig med en fasansfull hastighet under sådana betingelser.

Och så några ord om min egen dag. Tur och retur till Umeå under förmiddagen. Sedan tog jag en kort promenad i motionsspåret. Där jobbar skogshuggare nu för att bredda spåret. Det sägs att det breddas för att man ska kunna köra pistmaskin där i vinter och för att det ska finnas både ett vanligt spår och utrymme för fristilsåkare. Bredden för det ska visst vara sex meter (minimimåttet på en väg är 5,5 meter). Och nu när det är mörkt ser jag att man fått igång lamporna – åtminstone på den del av spåret som jag har en viss uppsikt på.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.