Olika begåvningar

En lugn och skön dag är snart över. Uteaktiviteten i dag begränsades till en promenad i spåret här på Moröhöjden och en bit neröver kvarteren. Det var länge sedan, kändes det som, som jag var ute och rörde på mig. Förutom de dagliga resorna till Umeå har jag varit förkyld – och är det fortfarande till viss del – vilket har bidragit till att jag inte alls känt mig i form eller haft någon lust att ta stärkande promenader.

Än en gång har jag dock låtit mig imponeras av de som arbetar med support. Månadsskifte stundar och det var dags för att göra en del bankärenden via datorn. Allt gick bra till dess att det inte gjorde det. Plötsligt och utan någon förvarning slutade det bara att fungera.

Så jag ringde bankens support som har öppet alla dagar dygnet runt. Även på storhelger. Jag beundrar dessa människor som pedagogiskt kan förklara för tekniska idioter exakt vad man ska göra för att det ska börja fungera igen. Deras tålamod är extremt gott och jag vet inte vilka tester som de utsätts för innan de får anställning. Men någon form av prövningar får de helt säkert prova på. Vilket får mig att fundera på om jag skulle ha en framtid som ”testperson” för de som ska arbeta med någon telefonsupport. Jag lovar att jag kan ställa hur dumma frågor som helst…

Apropå det här med att vara dum – eller smart – så kollade jag in andra omgången av SVT:s Genikampen nu i afton. Det är från början åtta personer som har höga IQ och som ska utföra prestationer av diverse slag under press och för dem nya förhållanden. Det är intressant.

Men det har fått mig att fundera på vad som egentligen är IQ. Dottern, som är jättesmart, vill försöka få mig att göra ett test på Mensa – organisationen för dem som har höga IQ. Men jag vill inte göra det. Någon gång har jag tittat på det och det som man ska lösa är jag inte särskilt bra på. Förmodligen är jag rädd för att inte ens komma upp i 100, om jag är övertygad om att jag i alla fall är så pass smart att jag kan räknas till de normalbegåvade. Förhoppningsvis har man väl i så fall en begåvning som ligger på ett annat plan och område än de som testerna ofta är uppbyggda kring.

Men alldeles oavsett vilket IQ man kan tänkas ha så är det viktigaste, tror jag, att försöka vara människa och då framför en medmänniska. Jag tycker det är viktigt med människor och de ska naturligtvis vara precis som de är. Mångfalden av personer med olika intressen, bakgrunder och åsikter tycker jag är jättespännande och utvecklande.

Och apropå det eller ingenting, så är biljetterna till Egypten nu inhandlade. Det ska bli kul att åka dit – igen – för att träffa go´a vänner och njuta av plusgraderna där. Tänka sig att det bara är tre månader till dess att det är dags. Den tiden går så fort, så fort.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.