Nytt presidium

Så har vi fått ett nytt talmanspresidium. Socialdemokraten Urban Ahlin har valts till ny talman och blir därmed landets nye ”vicekung”. Det är ett uppdrag som han säkert klarar galant. Som så många andra har jag starka synpunkter på att Sverigedemokraterna lanserade sin partisekreterare Björn Söder som andre vice talman. Efter tre röstningsomgångar blev han vald i sluten omröstning som då visade att det var fler än Sverigedemokraternas ledamöter som röstade på honom. Vilket förvånar åtminstone mig.

En av de allra första uppgifterna för Urban Ahlin var att tala med den blivande statsministern Stefan Löfven och alla andra partiledare. Efter den samtalsrundan står det klart att Löfven bildar en regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Och att den aviseras på fredag. Detta är möjligt eftersom Vänsterpartiet kommer att lägga ned sina röster i statsministeromröstningen. Därmed blir det fler röster för den rödgröna regeringen än vad alliansen kan skramla ihop och då är motstånd mot den kommande regeringen meningslöst.

Att Socialdemokraterna och Miljöpartiet tydligen har kommit överens om sin första stora reform – en obligatorisk gymnasieutbildning – innebär tydligen också att den nya regeringen, som ännu inte tillträtt, riskerar att åka på ett riktigt bakslag. Allianspartierna gillar inte alls tanken på ett obligatoriskt gymnasium (vilket var en fråga som Socialdemokraterna förde fram i valrörelsen) och det gör inte Sverigedemokraterna heller. Så det förslaget kan röstas ner av oppositionen.

Det finns en möjlighet för s-mp-regeringen att få det igenom riksdagen. Nämligen genom att baka in det i budgetförslaget eftersom budgeten ska antas i sin helhet. Men då uppstår samma situation som alliansregeringen råkade ut för när det gällde höjd brytpunkt för statlig skatt. Den nya oppositionen kan i finansutskottet bryta ut den här skolreformen och på det sättet tvinga fram en omröstning i riksdagen som regeringen i så fall förlorar, vilket naturligtvis skulle vara en nesa för Löfven-regeringen.

Dagen då – för min del? Jobb, resa fram och tillbaka till Umeå och så lite jobb nu på kvällen också. Samtal med massören om tid som jag hoppas kunna få senare den här veckan. Lite marigt att bestämma i förväg eftersom jag får tider från dag till dag.

Nu är dottern också hemma från sin Europaturné på järnväg. Köpenhamn, Berlin, Prag, Wien, Venedig, Rom, Florens, Pisa, Zürich och så Köpenhamn igen innan sista delen gick upp mot Sundsvall blev en ordentlig tur för henne. Vi har ju haft kontakt varje dag så jag vet att det varit både toppar och dalar. Men allt ger ju minnen som man kan plocka fram när man känner för det framöver. Visst finns det ett ordspråk som säger ”Att resa är att leva”?

Det gäller tydligen också pendlandet till och från Umeå…

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.