Förhandlingsresultat

Det är mycket förhandlingar nu mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Taket ska höjas i a-kassan och ersättningen ska bli 80 procent hela tiden, låter det som. Och om läckorna talar sanning så ska taket också höjas i sjukförsäkringen och det ska inte bli någon bortre gräns för den. En tredje pappamånad blir det och vårdnadsbidraget ska tas bort. Det senare är ju något som bara Kristdemokraterna omhuldar och det kommer säkert att saknas av få när det försvinner; politiskt riskfritt med andra ord.

Det blir fler Gripenplan och det bli ubåtar, men riktigt hur det blir med jobben vet vi inte än. Det är ett givande och tagande och som det hörs i medierna är det mest Miljöpartiet som ger och Socialdemokraterna som tar. Centerledaren Annie Lööf konstaterade att Miljöpartiet redan i detta skede agerar dörrmatta åt Socialdemokraterna.

I bakgrunden lurar Jonas Sjöstedt, som inte tar något för givet innan den nya regeringen har förhandlat också med honom och hans parti.

Men oavsett hur mycket som Socialdemokraterna och Miljöpartiet än kommer överens om, så är det i allra högsta grad oklart om förslagen verkligen kommer att passera riksdagen. I snart sagt varje fråga kan de resterande partierna säga nej till regeringsförslagen. Så det krävs nog av regeringen som tillträder på fredag att den i alla fall i de allra viktigaste frågorna gör klart med en majoritet i riksdagen innan förslagen läggs fram. Det i sin tur kan innebära problem under i alla fall det första verksamhetsåret när såren från röstförlusterna hos allianspartierna fortfarande är öppna och Sverigedemokraterna är förbannade för att inget parti pratar med dem. Det kan tänkas att reformförslagen – som ju ska peka på och leda mot en politik som färgats av S och MP – kommer att bli få.

Å andra sidan så kan det tänkas – ja, det är fullt möjligt – att banden mellan allianspartierna knyts upp efter den gemensamma ekonomiska motionen (som var tänkt att bli en budgetproposition). Åtminstone kan man tolka Folkpartiledaren Jan Björklunds uttalande i dag på det sättet. Vilket skulle öppna för Stefan Löfven och miljöpartisterna att i enskilda frågor komma överens med Folkpartiet och Centern i första hand. Därmed skapas så kallade hoppande majoriteter och med ett sådant hoppande skulle Löfven kunna klara en del potentiella svårigheter.

Eftersom jag passerar Ånäset varje dag kan jag lite grann rapportera om vägarbetet på E4 där. Ja, bara utifrån vad jag ser. Men det är nog så intressant tycker jag. På ett ställe där det varit gropigt på vägbanan har vägarbetarna nu grävt ner sig säkert en meter eller mer och där fyllt på med sten. På sidan om vägen är det sankmark och i går var det mycket vatten i gropen. Jag kan tänka mig att de nu gör en ordentlig grund för vägen. Lite längre söderut (bara ett eller två hundra meter därifrån) har de grävt upp jättestora stenar. Jag tror att de stenarna ligger och ”skjuter” när tjälen släpper.

Så totalt sett så kommer det säkert att bli klart – när det väl blir klart. De minuter som man eventuellt får vänta innan det röda ljuset slår om till grönt är väl värt att vänta på. Det blir nog en slät och fin och bekymmersfri (för Trafikverket) väg just där i framtiden.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.