I morgon avslöjas ministrarna

Så har vi fått en ny statsminister – Stefan Löfven. Han valdes av riksdagen i dag. I morgon presenterar han sina ministrar och det ska bli jättespännande att se vilka han plockar med i laget och vilka personer som får ta hand om vilka frågor. Den nya regeringen kommer efter att regeringsförklaringen lästs upp och ministerlistan presenterats officiellt att ta över. Gruppbild ska tas och en konselj med kungen ska bekräfta regeringsskiftet.

Alla alliansregeringens tjänstemän måste vara ute ur sina arbetsrum senast i morgon och nya tjänstemän flyttar in. Det blir väl en del vakanser ett tag innan de nya ministrarna hittar sina pressekreterare och andra partipolitiskt pålitliga medarbetare som dessutom kan vara specialiserade inom ett ämnesområde.

Jag vet för ögonblicket inte när Löfven ska presentera sin ministerlista och regeringsförklaring. Hur som helst ska jag försöka följa uppläsningen. Om jag inte kan det så kommer jag att studera nyhetstexterna och kommentarerna. Medierna kommer naturligtvis att kasta sig över de nya ministrarna för att granska dem ordentligt.

När regeringen Reinfeldt tillträdde 2006 fick han ju ganska raskt byta ut två av sina utsedda ministrar. Undrar om Löfven råkar ut för samma sak? Som regeringsbildare kan man ju inte vara säker på någon egentligen, såvida de inte har prövats som politiker och direkt kommer från den politiska verkligheten. De två som Reinfeldt rekryterade kom ju utifrån.

Jag tror att Löfven plockar ihop sin regering företrädesvis från den aktiva skaran av politiker. Margot Wallström möjligtvis undantagen. Hon får måhända utrikesministerposten, såvida inte Löfven har lyckats få hem Jan Eliasson från FN.

Man kan spekulera i det oändliga, men bättre är att avvakta morgondagen.

Nu till något helt annat. Varje dag nu när jag åkt och åker mellan Skellefteå och Umeå så har jag lagt märke till en intressant sak. Plötsligt finns där på 10-25 meters höjd över vägen en eller två kråkfåglar (jag tror att det är kråkor) som flyger längs med E4. De smarta rackarna patrullerar vägen och spanar självklart efter överkörda djur som de kan ta hand om. Eller kalasa på – hur man nu väljer att uttrycka det.

De finns både utanför Skellefteå. Två har under veckan vid ett par tillfällen flugit längs E4 hitom Bureå och ett par andra söder om Bygdeå vid motorvägen. De är smarta fåglarna och kråkfåglar är kanske smartare än andra arter. På parkeringen vid sjukhuset i Umeå såg jag – och dessvärre störde – en skata som var upptagen med att granska fronterna på bilar. Det finns ju fortfarande en del insekter och kryp i luften som bilarna krossar och som utgör föda inte bara för fåglar. Jag har tidigare sett mindre fåglar inventera bilfronter, men det var första gången jag såg en skata göra det. Jag har också under sommaren sett getingar ta hand om insektsliken.

Vad som förvånat mig är också att jag faktiskt bara under den här veckans hittillsvarande fyra tur och returresorna har sett en polisbil två gånger. Dock tror jag inte att det var samma polisbil. Annars är det ju så – det är i alla fall intrycket – att man kan åka åtskilliga hundratals mil och kanske mer än det på landsvägarna utan att någon gång möta eller se en polisbil.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.