Medveten mörk och falsk bild

På det personliga planet finns inte så mycket att redovisa till offentligheten. Har jobbat och så har jag åkt till Umeå fram och tillbaka. Bara åtta gånger kvar nu och börjar se fram emot torsdag nästa vecka när det är sista gången. Personalen är jättetrevlig och jag har alls inte något emot att träffa dem och gaffla med dem varje dag. Men resorna tar på även om de blivit något av en rutin. Och så har man ju de där bieffekterna… Nåja, det är snart över.

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade regeringens ekonomiska prognos i dag. Hon tog i ordentligt, må jag säga, när hon påstår att det är tomt i ladorna. Det ger intrycket av att det inte finns en spänn kvar i landet och hon gör stort nummer av det som var ett argument redan under valrörelsen – att Sverige lånar tio miljoner kronor varje timme. Och att detta är det mått som visar på hur eländiga finanserna är.

Nu är det inte hela sanningen och faktiskt inte ens sant. Sverige har enligt samstämmiga bedömningar inte bara från våra egna ekonomer utan även från utomstående ekonomiska analytiker väldigt stabila och bra finanser. Det är bara att gå ut till snart sagt vilket land som helst i EU eller andra delar av världen för att konstatera det.

Och när man tittar lite närmare på vad Magdalena Andersson säger och jämför det med alliansregeringens uppgifter så är det sannerligen inte mycket som skiljer sig åt. Någon tiondels procentenhet i bedömningen av den framtida BNP-tillväxten och den framtida lägre arbetslösheten. Och det så kallade överskottsmålet – att det inte nås under den här mandatperioden – är faktiskt inte så långt ifrån alliansens bedömning att det skulle nås först 2018.

Det finns naturligtvis en politisk bedömning bakom regeringens mörka bild av ekonomin. Genom att svartmåla kan man lättare motivera och ”grunda” för fler skattehöjningar, som behövs för att regeringen ska kunna finansiera sina vallöften.

Apropå skatter, så fick jag ögonen på en artikel i Östersunds-Posten, som har sina poänger. Ministrarna undviker elegant den skattehöjning som andra åker på. Man kan ju tro att det faktiskt är uttänkt och gjort med avsikt.

Men det får väl andra bedöma.

Och visst är det väl så att Magdalena Andersson (S) är den första kvinnliga finansministern efter Anne Wibble (FP). Och därmed den andra kvinnliga finansministern i Sverige någonsin. Eller har jag missat något?

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.