Positivt för Västsverige

Det som dominerar dagarna är resorna till och från Umeå. Nu är det bara fem sådana dagar kvar och efter det blir en återgång till de rutiner som i viss mån gällde tidigare. Det ska bli skönt. Jag börjar ju känna till guppen på vägen. Vägarbetena är avklarade sedan två dagar tillbaka. Och varje dag fascineras jag av mängden tung trafik på E4. Och då ser jag förstås bara den mötande trafiken.

Ett mycket glädjande besked i dag var att Volvo personvagnar i Göteborg ska anställa i runda tal 1 300 personer i början av nästa år när ett tredje skift dras igång för att producera fler bilar. Företaget ska ju tillverka en ny modell och då behöver kapaciteten byggas ut. Det är riktigt roligt med en sådan satsning, som ju också innebär att underleverantörer får mer att göra och förmodligen också måste anställa. Om inte annat blir det ett lyft för sysselsättningen och tillväxten i Västra Sverige. Och det ska man glädja sig åt, även om vi här i norr beklagar att Volvo lastvagnar drar ner i Umeå.

Regeringen aviserade i dag att den ger ytterligare 100 miljoner kronor i stöd för att om möjligt bekämpa ebolaepidemin i Västafrika. Därmed har regeringen totalt anslagit nästan 240 miljoner kronor till ändamålet och är därmed den största bidragsgivaren räknat per capita. Det väcker respekt och föranledde USA:s president Barack Obama att lyfta telefonluren och ringa till statsminister Stefan Löfven för att dryfta kampfrågor mot ebola. 20 minuter snackade de tydligen. Gissningsvis var Löfven lika vag i sina svar till Obama som han hittills har varit om det mesta han svarat på. Men det tar väl tid innan han blir varm i kläderna och får mer och bättre kunskap om allt mer.

Och så ser jag att Finanspolitiska rådet ger nya finansministern Magdalena Andersson hård kritik för hennes uppseendeväckande påstående nyligen att det är tomt i de svenska ladorna (dvs det finns inga pengar kvar) och att överskottsmålet inte ska nås den här mandatperioden. Kritiken från Finanspolitiska rådet är hård och det är lite illavarslande att Magdalena Andersson bara skakar på huvudet åt kritiken med den kompletterande kommentaren att hon inte alls förstår vad Finanspolitiska rådet pratar om. När till och med jag, utan ekonomisk skolning annat ett – som det hette då – betyg i företagsekonomi, förstår kritiken så är det högst alarmerande om finansministern inte förstår den. Men det handlar väl i stället om försvar och prestige, vilket inte är odelat positivt det heller.

Nåja, jag ska inte orda mer för trötta ögon och trötta öron. En ny dag randas i morgon med en ny resa till Umeå. Jag ska också jobba en sväng och så händer något som jag sett fram emot väldigt länge – massage. Av olika skäl har det inte blivit något av den varan på ganska länge nu.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.