Att utreda är aldrig fel

I dag har jag jobbat, vilket som alltid är kul och stimulerande. Och så har jag varit på Solbacken och shoppat en smula. Där träffade jag som hastigast den alltid så pigga och glada Monica Lindgren. Det var kul att snacka med varandra till dess att det kom en bil som ville in på parkeringen. För naturligtvis hade vi blockerat infarten dit…

Förra året tillsatte alliansregeringen en utredning som skulle kika på hur det svenska försvaret ser ut och skulle kunna utvecklas. Utredningen hade i stort sett beställts av försvarsberedningen där riksdagens åtta partier är representerade. I dag överlämnades utredningen till försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Ett intressant förslag i utredningen är att Sverige bör utreda ett medlemskap i Nato. Men en sådan utredning vill försvarsministern inte alls tillsätta. Peter Hultqvist vill hellre ha ett utökat militärt samarbete med de nordiska länderna och med de baltiska länderna, med EU och inom Partnerskap för fred. En ansökan om att gå med i Nato står inte alls på agendan.

Det verkliga skälet till att han inte vill prata Nato är nog snarare att det inte finns entt folkligt stöd för Sverige skulle gå med i Nato. Eller rättare sagt, hittills har det inte funnits det. En undersökning som Novus har gjort och som presenterades i dag visar för första gången att det är fler som kan tänka sig ett svenskt Natomedlemskap än de som inte vill det. Siffrorna för ett medlemskap är 37 procent och mot 36. 27 procent har ingen uppfattning. Vi får väl se vad kommande undersökningar visar.

Men alldeles oavsett vad folket kan tänkas vilja, så är det verkligen inte något fel på att låta undersöka ett medlemskaps fördelar och nackdelar. Det är oerhört defensivt, för att inte säga fegt, att inte ens våga ta i frågan och genomföra en utredning bara för att folket eventuellt är emot det ena av två alternativ. Försvarspolitiken är viktigare än så. Och med tanke på de långa så kallade ledtiderna som finns i alla försvarsfrågor (inklusive utredningar och eventuella remissförfaranden) så skulle en utredning faktiskt inte alls sitta i vägen.

Provokationerna från vår stora granne i öster, Ryssland, till sjöss och i luften talar för att vi snart nog behöver öka vår beredskap. Och det räcker inte med att eventuellt återinföra delar av den allmänna värnplikten, vilket är ett förslag som Hultqvist omfamnar. Att ta ett sådant steg må vara nödvändigt, men är inte tillräckligt för att öka vår försvarsförmåga om det värsta skulle hända.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.