Väder och politik

Ännu har det inte börjat snöa. Hela dagen har folk pratat om att det ska bli kallt och SMHI har gått ut med en klass 2-varning för hårda vindar och upp till 15 centimeter snö. På radion talades det om att det skulle bli värst i ”Skelleftebukten”, vilket i och för sig är en benämning som jag aldrig har hört talas om tidigare.

Snö blir det säkert. Förr eller senare. Men jag undrar om det blir något i Skellefteå i kväll och natt. Kanske lite. Men i Lövånger kan det komma en hel del. Jag har nämligen hittat en ny vädersajt – MeteoEarth.com – som jag har ”lekt” med en god stund nu på kvällningen. Om man på den sajten först lägger in Skellefteå och sedan nederbörden och hur den utvecklas så går nederbördsområdet förbi Skellefteå på sin väg åt nordöst. Tids nog får vi se hur tillförlitlig sajten är i sin förutsägelse. Rackans kul var det dock att kika på sidan.

På måndag nästa vecka ska oppositionspartierna presentera sina budgetförslag. Jag ser i tidningen att det förekommer en del spekulationer om hur förslagen eventuellt kommer att se ut och framför allt spekulationer om vad som kommer att hända när riksdagen så småningom ska rösta igenom budgeten.

Utgångspunkten för spekulationerna är Migrationsverkets senaste prognos över hur många som kommer till Sverige för att söka asyl. Antalet har räknats upp från förra prognosen. Det som nu många ser fram emot med spänning är hur alliansen bedömer denna prognos och om och hur den i så fall får genomslag i alliansens gemensamma budgetförslag. Om alliansen lägger mindre pengar till flyktingmottagningen så blir det intressant för Sverigedemokraterna. Det partiet kan mycket väl tänka sig att då rösta för alliansens förslag och då uppstår omedelbart en regeringskris; en kris som kanske måste lösas genom ett nyval inom 90 dagar.

Just nu är Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson sjukskriven. Oklart hur länge. Och med sin ledare eventuellt frånvarande är det inte alls säkert att Sverigedemokraterna är lockade av att framkalla en regeringskris och ett nyval. Så även om allianspartiernas budget ger mindre till flyktingmottagning så kan det hända att Sverigedemokraterna avstår från möjligheten som öppnat sig. Och det av taktiska och praktiska skäl. En partiledare som kanske ännu inte är fit for fight i en ny valrörelse där det är vinter på torgmötena är inget att se fram emot.

Å andra sidan kan allianspartierna också – kanske – lägga ett budgetförslag där mer pengar än vad regeringen vill, läggs på flyktingarna. Det skulle innebära att Sverigedemokraterna inte röstar med alliansen utan förmodligen lägger ner sina röster, varvid regeringen får igenom sin budget med Vänsterpartiets hjälp. Om alliansen väljer en sådan strategi beror det helt och hållet på att Moderaterna i praktiken står utan partiledare just nu. Fredrik Reinfeldt har ju lämnat sitt uppdrag och hans efterträdare väljs inte förrän vid en extra partistämma i mars. Och det skulle bli ungefär samtidigt som ett eventuellt nyval skulle äga rum.

Ja, det är lite spännande att spekulera. Men hur det blir och vad som händer vet ingen i dag utan först när det händer.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.