Amorteringar och Ryssland

En juste dag har börjat gå mot sitt slut. Förmodligen håller jag mig uppe en bit in på nästa dygn. Det brukar vara så att sänggåendet blir någon gång efter midnatt. Upp tidigare än tuppen och en powernap på eftermiddagen räcker för min del. Allt under morfars devis: Man ska inte sova bort hela sin ungdom.

I dag har Finansinspektionen presenterat ett förslag om hur den tycker att långivningen i framtiden ska gå till. Inspektionen tycker att nya låntagare ska ha ett krav på sig att amortera ner till 50 procent av husets eller lägenhetens pris. Amorteringen ska ske med två procent ner till 70 procent av belåningsgraden och därefter med en procent ner till 50 procent.

Med rätta är Finansinspektionen och andra aktörer, som exempelvis Riksbanken, rädda för att den väldigt höga och växande skuldsättningen hos hushållen ska ställa till problem i framtiden. Och nog finns det fog för den oron. Bubblor i form av allt högre bostadspriser har vi sett tidigare och kännbart fått veta konsekvenserna av. Sådant elände ska vi försöka mota i grind och därför tycker jag att det är bra om amorteringskrav kan införas. Självklart blir det konsekvenser av ett sådant också, men förmodligen blir det ändå mildare sådana än om en ännu större bubbla spricker.

Omsättningen på fastigheter och lägenheter kan nog sjunka om och när amorteringskraven införs. Det gör det svårare för unga att köpa sig ett boende. Men detta kan faktiskt stimulera byggandet av hyresrätter, vilket är verkligt behövligt i snart sagt hela landet. Kanske ser vi med dessa tuffare amorteringskrav en början på slutet på epoken där alla förväntar sig att tjäna stora pengar på sin bostad. Det är ju inte precis därför man bor… Om man säger så.

Ett visst och motiverat väsen har det blivit av det uttalande som den ryske presidenten Vladimir Putins sändebud Sergej Markov har gjort. Denne Markov är tydligen bas för något som kallas ”offentlig diplomati och stöd för landsmän utomlands”. Uttalandet som sådant innehöll något som med visst fog kan tolkas som ett hot. Markov sade nämligen att Sverige inte har något att frukta, men att Estland och Lettland nog inte skulle existera efter ett storkrig.

Det är ju inte någon tvekan om att Ryssland har blivit mer offensivt militärt under senare år. Annekteringen av Krim och striderna i östra Ukraina – som syftar till att lägga den delen av Ukraina under ryskt styre – är uppenbara aggressioner. Provokativt uppträdande i luften över Östersjön är ett annat exempel. Men att ett sändebud oprovocerat börjar tala om ett storkrig – ja, det finner jag oroande.

Visserligen hårdnar klimatet ute i världen och i Europa har högerextrema partier fått gott fäste i många länder. Ökade sociala skillnader, hög arbetslöshet, irritation och utanförskap, skuldbeläggande av olika grupper, taskig ekonomi för samhällen och privatpersoner – ja, det finns många faktorer som ligger bakom detta hårdnande klimat som dessutom är tillslutande och nationellt defensivt i den stora europeiska gemenskapen.

Jag vet inte vart detta är på väg att ta vägen. Men när jag tänker på det blir jag inte precis optimistisk. Men förhoppningsvis är det fler än jag som känner så och tycker att något bör göras som vänder utvecklingen. Och då att det är personer som har något att säga till om, så att något verkligen händer.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.