Kränkning konstaterad

Det är 33, nästan 34, år sedan den ryska ubåten U137 körde upp på grund i Gåsefjärden i Karlskrona skärgård. Det var – kan man lugnt påstå – en kränkning av svenskt territorialvatten.  All ubåtsjakt som förekommit sedan dess har varit förgäves i betydelsen att man inte har lyckats fånga in en ubåt från främmande makt eller klart kunnat konstatera att det varit främmande makts ubåtar inne i våra vatten.

Dagens händelse är definitivt presskonferensen där överbefälhavaren Sverker Göranson, statsminister Stefan Löfven (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) meddelade att det svenska försvaret är helt säkra på en mindre undervattensfarkost var inne i Stockholms skärgård i oktober i år. Det kan de säga med den allra högsta graden av visshet.

Av något lägre sannolikhetsgrad, men bara lite mindre, kan försvaret också slå fast att samma eller någon/några andra ubåtar har varit inne i skärgården. Förmodligen har det varit åtminstone två farkoster som opererat på vårt territorium för något syfte som naturligtvis än så länge är okänt.

Försvaret kan inte säga från vilken nation som den kränkande ubåten kommer. Den vissheten har man inte till 100 procent. Men allt talar för att det är Ryssland; det är det enda landet som har kapacitet att skicka in och få dessa ubåtar med sina besättningar att fungera djupt inne i skärgården. Ett talande indicium är onekligen det ryska fartyg som låg utanför vår territorialgräns under tiden som ubåtsjakten pågick i skärgården. Dt fartyget låg där och inväntade order vart det skulle gå för att lasta. Det är en förklaring som låter som nonsens. Hur många stillaliggande lastfartyg finns det i Östersjön som bara ligger där under en vecka för att få besked om till vilken hamn man ska gå?

Det är bra att förvaret fick sådant korn på ubåten att man med 100-procentig visshet kan tala om att en undervattensfarkost varit här. Det är bra eftersom det visar att försvaret, trots de kraftiga bantningarna, har kapacitet att spåra undervattensverksamhet. Det är bra att statsminister Löfven nu säger att om det händer igen, så kommer svenska försvaret att  använda skarpa vapen för att försvara sitt territorium. Det vill säga – försvaret kommer att försöka sänka farkosten/farkosterna eller tvinga upp den/dem till ytan.

Under förutsättning att det var en eller flera ryska undervattenfarkoster som illegalt var inne i skärgården förra månaden, så är det en aggression som också den ligger i linje med det mer offensiva och provokativa uppträdande som rysk militär börjat ägna sig åt både i Östersjöregionen och på andra håll. I Ukraina inte minst. Kränkningen som ägde rum i Stockholms skärgård är dock allvarligare än att ett eller flera flygplan kommer in i svenskt luftrum under en kort tid.

I det här fallet är kränkningen planerad på ett helt annat sätt. Inte minst därför att den måste pågå under längre tid. Förhoppningsvis kommer det fortsatta analysarbetet att ge fler svar på alla de frågor som hopat sig.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.