Räddning och kiosk

Med gott om tid på förmiddagen och utrustad med ett lämpligt humör tog jag en uppfriskande promenad. Inte av den typ som normalt associeras med ordet utan en bilpromenad.

Jag åkte runt där jag tidigare gått mina rundor och dit jag nästan aldrig nu kommer. Det är märkligt vad delar av stan hamnar i ”skugga” när man flyttar. Det var en intressant liten stadsresa.

På norra sidan av Lejonströmsbron hade Räddningstjänsten övning. Som tur var fick jag rött ljus så jag fick möjlighet att kolla in lite vad brandmännen höll på med. De övade livräddning på isen. En av dem låg och plaskade i vattnet medan en kollega tog sig över isen med någon form av ”kälke” framför sig.

Gissningsvis var väl tanken att den som ska räddas på något sätt ska häva sig upp på den här kälken och därmed hamna på bärbar is och sedan på land. Tyvärr såg jag inte hur den delen av räddningen gick till. Jag hann inte heller se om kälken hade ett rep med sig så att någon på land kan dra tillbaka den. Men det måste den väl ha haft. För tänk om både räddaren och den som gått genom isen hamnar i vattnet och inte förmår att kravla sig upp på kälken utan bara hålla i den. Då måste det finnas starka armar på landbacken.

Jag såg också att Kaplankiosken öppnat. Den kiosken har länge, länge varit till salu och stått igenbommad. Jag tycker att det är kul att någon vågat dra igång den rörelsen igen, fast jag kan tänka mig att det tar en stund att få lönsamhet eftersom det tar tid att få ord om sig att kiosken är öppen igen. Och därmed att få kunderna att hitta dit. Hoppas att det går bra.

Ja, det var små intryck av förmiddagen. Och nu kan jag – om jag vill – gå ut igen för att parkera bilen på gatan. Där får man ju inte stå på tisdagar mellan 7 och 12. Eller också tar jag mig en liten middagslur…

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.